Vanliga frågor om komvux
Vi vill hjälpa dig att hitta den information du är intresserad av. Här har vi samlat vanliga frågor och svar samt var du hittar mer information på vår webbplats.
Allmänt om komvux
Vem får studera på komvux, vad kostar det och hur kontaktar jag Komvux Malmö? Här hittar du svaren.
För att studera via Komvux Malmö behöver du antingen vara folkbokförd i Malmö eller ha en hemkommun som betalar dina studier. Kontakta din hemkommun om du vill veta mer om vad som gäller.
Alla kurser och utbildningar inom den kommunala vuxenutbildningen är kostnadsfria. Däremot ansvarar du själv för kurslitteratur och eventuellt annat studiematerial. Du kan även låna viss kurslitteratur via ett bibliotek.
Våra utbildningar finns på olika platser runt om i Malmö. Komvux Malmö erbjuder även yrkesutbildning hos fristående anordnare.
Att söka till och studera på komvux
Hur ansöker jag till komvux och när får jag veta om jag är antagen? Kan jag få hjälp att välja rätt kurser? Vad är validering och kan jag få studiestöd? Här hittar du svaren på många av dina frågor.
Frågor inför att ansöka till komvux
Ansökan till utbildningar på grundläggande och gymnasial nivå görs via e-tjänst. Du loggar in på e-tjänsten via Bank-ID eller användarkonto. Är det första gången du ska söka till en utbildning skapar du först ett nytt konto på e-tjänstens webbplats.
Du får veta om du blivit antagen senast 1 vecka före kursstart, om du har sökt i tid. Skulle du inte vara behörig eller om någon av dina sökta kurser blivit inställd får du särskilt besked om detta.
Du som vill börja studera på komvux är välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare på Vuxvägledning Malmö för hjälp med att planera dina studier.
För att du ska kunna anpassa dina studier utifrån vad som passar dig och din situation bäst kan du välja mellan olika studieformer.
Validering handlar om att kartlägga och bedöma kunskaper och kompetens oavsett var, när och hur du har lärt dig. Din studietid kan kortas om du redan kan delar av det som ingår i en gymnasial yrkesutbildning.
Du som inte har några betyg, inte kan få tag på dina betyg eller av någon annan anledning behöver veta vilken kunskapsnivå du ligger på, kan göra ett nivåtest.
Frågor om att studera på Komvux Malmö
Du har rätt att söka studiemedel från CSN för att studera både på grundskole- och gymnasienivå på komvux. Hur mycket pengar du har rätt till beror på din studietakt, hur många veckor du studerar och om du har inkomst över fribeloppet.
Läs mer om regler och ansökan om studiemedel på CSN:s hemsida.
Du har möjlighet att tacka nej till din erbjudna plats om du inte vill påbörja utbildningen.
Vissa avbrottsorsaker kommer att leda till att du fortfarande kan bli antagen till den kurs eller det kurspaket du har avbrutit men att du får en lägre prioritet.
Tacka nej till studier eller anmäl avbrott via vår e-tjänst.
Om du vill höja ditt betyg eller få betyg i en kurs du inte har läst tidigare kan du under bestämda perioder läsa in kursen på egen hand och göra en prövning.
Det kostar 500 kronor per kurs att genomföra en prövning. Prövningen är däremot avgiftsfri om du är inskriven på Komvux Malmö och har betyget F (ej IG eller -) i den kurs du ska göra prövning i.
Om utbildningar och kurser
Komvux Malmö erbjuder ett flertal kurser och utbildningar inom grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare, särskild utbildning för vuxna och yrkeshögskola. Här hittar du svaren på många av dina frågor.
Grundläggande nivå
Du har rätt att studera inom den grundläggande vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år.
Du kan läsa kurser inom de flesta ämnen som ingår i grundskolan.
Se kursutbud, ansökningsperiod och kursinformation på ansökningswebben.
Gymnasial nivå
Du har rätt att studera på gymnasial nivå från och med 1 juli det år du fyller 20 år.
På gymnasial nivå kan du läsa och kombinera fristående kurser eller välja ett förutbestämt kurspaket.
Se kursutbud, ansökningsperiod och kursinformation på ansökningswebben.
En yrkesutbildning på gymnasial nivå är ett utbildningspaket med tydlig yrkesinriktning.
När du går en yrkesutbildning har du lärarledda lektioner på skolan, men du är även ute på praktik på en arbetsplats.
Lärvux – komvux som särskild utbildning
Lärvux på Komvux Malmö erbjuder vuxenutbildning för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada.
På Lärvux kan du läsa kurser på både grundläggande och gymnasial nivå. Vi erbjuder även orienteringskurser, jobbskola samt specialundervisning i sfi – svenska för invandrare.
Du ansöker till våra utbildningar via ansökningsblankett. Har du inte studerat på Lärvux tidigare blir du kallad till ett samtal där du får berätta mer om dig själv.
Sfi – svenska för invandrare
Du har rätt att studera sfi på Komvux Malmö från och med 1 juli det år du fyller 16 år.
Du ska vara folkbokförd i Malmö kommun, ha ett svenskt personnummer och sakna grundläggande kunskaper i svenska språket.
Anmäl dig till sfi via vår e-tjänst. Du kan anmäla dig till sfi under hela året, det finns ingen sista anmälningsdag.
Behöver du hjälp med att anmäla dig eller du av någon anledning inte kan göra din ansökan kontakta oss via telefon.
Du kan studera sfi på olika skolor beroende på ditt behov och din tidigare utbildningsbakgrund.
Inom Komvux Malmö kan du läsa sfi på våra egna lokaler på Spårvägsgatan 9 och Annelundsgatan 55 (IRIS-skolan).
Du kan även läsa sfi hos fristående utbildningsanordnare.
Som nyanländ flykting eller invandrare i Malmö ska du börja med att besöka Integrationscenter. Här får du bland annat information om det svenska samhället och hjälp med att anmäla dig till sfi – svenska för invandrare.
Integrationscenter – Information och stöd till dig som är ny i Sverige.
Yrkeshögskolan Malmö stad
Yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildningsform där utbildningarna tagits fram i nära samarbete med arbetslivet.
Malmö stad erbjuder två yrkeshögskoleutbildningar.