Årets bästa!

temasbild årets bästa 2017

Vilka var årets bästa böcker 2017? Det är ingen lätt fråga med tanke på den breda utgivningen i Sverige. Vi har valt fyra romaner och en fackbok som våra favoriter. Det handlar om hippieliv och Vietnamkriget, kärlek över klassgränserna i England, ett ovanligt mordfall i Zimbabwe, vegetarianism i Sydkorea och ojämlikhet i världen. Läs och bedöm själva!

 1. I en skog av sumak

  av Klas Östergren

  Stockholm 1970. Hippietider och Vietnamkrig. Kenneth Jansson genomlider sina dagar i en medioker förortsskola. Men livet tar ny riktning när den på samma gång världsvana och borttappade Dan Schoultze dyker upp som bänkgranne. En underhållande och drabbande berättelse i fantastisk språkdräkt.

  /Johan Odén, Bellevuegårdens bibliotek

  omslagsbild
 2. Mödrarnas söndag

  av Graham Swift

  Mödrarnas söndag är den dag på året då tjänstefolket får ledigt för att resa hem. Nu är det den 30 mars 1924 och Jane Fairchild, som är föräldralös, passar i stället på att träffa sin älskare som bor på granngodset. Det som händer den här dagen förändrar deras liv för alltid. En tät och vacker berättelse.

  /Maria Sandelin, Stadsbibioteket 

  Läs som Bok | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 3. Memorys bok

  av Petina Gappah

  Memory, en ung välutbildad albinokvinna i Zimbabwe, döms för att ha mördat en vit man som var hennes styvfar. I hopp om att få sitt fall omprövat skriver Memory ner sin livshistoria till en människorättsaktivist. Fördomar, identitet, klass och kön är viktiga teman i romanen.

  /Suzanne Mortensen, Stadsbiblioteket 

  omslagsbild
 4. Vegetarianen

  av Han Kang

  Yeong-hye är en tystlåten sydkoreansk kvinna, som lever i ett traditionellt äktenskap. Efter att ha drömt obehagliga drömmar om blod och kött bestämmer hon sig för att bli vegetarian. Men den närmaste familjen motsätter sig starkt hennes beslut och försöker på olika sätt tvinga henne att börja äta kött igen. En djupt originell och oförutsägbar berättelse.

  /Nina Olsson, Stadsbiblioteket 

  omslagsbild
 5. Ojämlikheten i världen, Sverige är inget undantag, ökar i rasande takt och har aldrig varit större. Det påverkar oss i livets alla skeden: livslängd, livsåskådning, utbildning, inkomst. Vad gör det med oss rent psykologiskt? Vad innebär det att ständigt jämföra och bli jämförd? Keith Payne ger oss viktiga pusselbitar för att förstå våra liv och vår omvärld.

  /Jan Olsson, Stadsbiblioteket 

  Läs som Bok | Talbok (CD-R)

  omslagsbild