Läs om Malmö

Foto på Hyllie vattentorn

Foto: Werner Nystrand

Är du ute efter nyheter om malmölitteratur så har du kommit rätt. Här hittar du tips om nyutkomna böcker, ibland även media i annan form, med lokal anknytning. Genom aktuella händelser vill vi också ge en fördjupning genom att väcka äldre böcker till liv och förnyat intresse.

 1. En hyllning: Bosse

  av Staffan Tapper, Micke Sjöblom, Anders Roos                                       

  Ett gigantiskt bildverk över Malmö FF:s störste spelare genom tiderna - Bosse Larsson. En nostalgitripp till en tid då matcher kunde spelas på grus, shortsen var kortare och spelarna födda innanför stadsgränsen. Staffan Tapper m.fl. har gjort en storslagen och värdig hyllning till en tystlåten och tillbakadragen malmöitisk ikon.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 2. I slutet av 1970-talet arbetade en artonårig ung man på Malmö Östra Sjukhus. Under nittionio dagar mördade han tjugosju patienter genom att blanda rengöringsmedel i saften. Författaren arbetade på samma avdelning som seriemördaren och har tittat närmare på hur denna vårdskandal kunde fortgå.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 3. Undertiteln ”Stjärnor – Ställen – Stories” ger oss en fingervisning om bokens innehåll. Vi tas med till platser runt om i Skåne med tyngdpunkt i Malmö. Här bjuds vi på kuriös information och skvaller om TV-serien Bron:s inspelningsplatser, var Zlatan lärde sig köra bil samt om var bordellmammans pappas sista adress ligger.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 4. De som skall dö

  av Kristian Lundberg

  Malmösviten, med kriminalkommissarie Nils Forsberg, landar här den femte delen. Den här gången är det ett gäng kriminella med jugoslavisk bakgrund som Forsberg får hantera. I Västra Hamnen hittas en mördad kvinna. En kriminalroman med många korta meningar. Om. Ond. Bråd. Död.

  Läs som Bok | e-Bok

  omslagsbild
 5. Var sjätte invånare i Malmö är en invandrad kvinna. Här får vi några av kvinnornas berättelser om hur det påverkat dem, och staden. Anna flydde från andra världskrigets Polen och fick jobb på Malmö Strumpfabrik. Cheng kom från Taiwan till Sverige 1978 och startade en japansk restaurang tillsammans med sin man.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 6. Himmelsblått

  av Greger Larsson

  Någon kanske blir glad, någon kanske besviken, men den här boken handlar inte om Malmö FF. Efter några år i Chicago är Greger Larsson tillbaka i Malmö. I boken gör han nedslag i staden han vuxit upp i. En slags biografi och tidsresa om hur Malmö förändrats och gestaltar sig. Den vänder sig till gamla och nya malmöbor.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 7. Malmö Folkets park

  av Sverker Haraldsson

  På en bild i boken blickar boxaren Muhammad Ali koncentrerat framåt, ett annat foto visar när popgruppen ABBA hoppar runt i buskagen. Kända som okända, många är de som besökt Sveriges äldsta folkrörelseskapade folkpark. Här presenteras alla delar av parken: Far i Hatten, Moriskan, Amiralen, Nöjesteatern och så vidare.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 8. Kronprinsen byggdes för en mängd olika aktiviteter. Denna bok lägger fokus på show- och varietérestaurangen som gladde malmöborna under 30 år. I boken paraderar gräddan av svensk underhållningselit tillsammans med några internationella inslag. Sist ut på scen var Siv Malmkvist i december 1991.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 9. Författaren letar svar på frågor om sin släkt: föräldrar, farfar och farmor. Skådeplatsen är i första hand det Möllevången där Stig Hansén tillbringat en stor del av sitt liv. Med Möllevångstorget som nav tar sig berättelsen vidare och vi får mycket nostalgisk igenkänning i form av Gagarin, tidningen Arbetet och Nisse Hult.

  Läs som Bok | e-Bok

  omslagsbild
 10. Mitt under brinnande krig invigdes Malmö Stadsteater 1944. Idag känner vi byggnaden som Malmö Opera och här får vi en inblick i ord och bild om vad de sysslar med före, under och efter föreställningarna. Att man bygger dekor och stämmer instrument låter ganska rimligt. Men kanske höjer någon ett ögonbryn över att det produceras honung och öl på operan.

  Läs som Bok

  omslagsbild