Demokrati, engagemang och rättigheter

En kvinna som ropar i en magafon

Här hittar du tips på bra böcker, filmer, bloggar med mera på temat demokrati.

 1. Postdemokrati

  av Colin Cruch

  Crouch skriver lättillgängligt om ett komplext ämne; om hur demokrati tolkas och används runt om i världen. I vår tid har demokrati kommit att utvecklas parallellet med kapital och makt. Crouch kallar det för postdemokrati och är vad som sker när politiska beslut präglas av att företag, och pengar, nästlar sig in i politiken. Boken om postdemokrati kom ut redan 2004 och drygt ett decennium senare är den mer aktuell än någonsin.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 2. Ord kan krossa betong

  av Gessen Mascha

  Mascha Gessen, journalist och författare som är verksam både i USA och Ryssland, ger här en uttömmande skildring över den regim- och putinkritiska aktion som gjorde medlemmarna i Pussy Riot kända över hela världen. Gessen berättar ingående hur de drogs in i ett maktpolitiskt spel, hur de häktades, fängslades, hur rättegången pågick under närmast tortyrliknande förhållande och hur de slutligen straffades. Hårt. Gessen berättar även medlemmarnas respektive livshistoria, om deras politiska uppvaknande och engagemang.

  Läs som Bok | Talbok

  omslagsbild
 3. En bok om den pakistanska eleven, utbildningsaktivisten och Nobelpristagaren som 2012 utsattes för ett mordförsök utfört av talibantrogna. Malala överlevde och arbetar idag aktivt för alla barns rätt till skolgång

  Läs som Bok | Pocket | E-bok |Talbok (Daisy) 

  omslagsbild
 4. I boken får vi följa fyra kvinnors olika berättelser från tiden under och efter revolutionen i Tunisien, som var startskottet för den arabiska våren. Detta är en skildring av hur demokrati görs från grunden. En bra bok för dig som vill fördjupa dig i kampen om kvinnors rättigheter eller Tunisiens demokratiarbete, men även bra som diskussionsunderlag kring demokrati och/eller den arabiska våren.

  Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 5. Demokratihandboken

  av Sassa Buregren

  Strunta i att boken är oansenlig och ganska tråkigt utformad. Demokratihandboken är skriven för barn i åldern 9-12 år och är en pedagogisk och distinkt liten bok om hur demokratiska system fungerar på olika nivåer; hemma, i riksdagen eller inom EU. Konkreta tips ges på hur man gör sin röst hörd som barn. Boken avslutas med en presentation av människor som varit viktiga för införandet av demokrati och mänskliga rättigheter.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 6. Vadå feminist

  av Lisa Gålmark

  Trots några år på nacken är denna bok fortfarande aktuell. Gålmark presenterar feministiska kamper och feminister genom tiderna. Hon diskuterar även vad du som feminist kan göra för att påverka din samtid. En bra bok för dig som går på gymnasiet och vill påverka din skolas arbete med jämställdhet – men som även vill se samhället i stort genom ett par genusglasögon.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 7. Ack Sverige, du sköna

  av Elisabeth Ohlson Wallin

  Hur ser Sverige ut idag? Vilka är vi som är en del av och formar vår demokrati? I denna fotobok samlar Elisabeth Ohlson Wallin olika bilder av Sverige idag, bortom den traditionella bilden av röda stugor.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 8. Granérs mångfacetterande, fantasifulla och färgsprakande serier är en pricksäker och fräck satir över aktuella samhällsfrågor. Hon använder borgerlig retorik och psykologisk litteratur för att lyfta fram kampen mot patriarkatet, och ojämställdhet mellan lön och kön, klass och etnicitet. I Granérs framställning blir det absurt och väldigt roligt men också påtagligt att en demokrati inte är en självklar rättighet för alla.

  Läs som Bok 

  omslagsbild
 9. Undrar du hur det politiska läget i Syrien eller Ukraina ser ut? Eller vill du kanske få fördjupad kunskap kurdernas motstånd mot IS eller kvinnornas roll under den arabiska våren? Läs då Världspolitikens Dagsfrågor som ger dig bakgrundskunskap och fördjupning i aktuella politiska frågor.

  Läs som Tidskrift

  Omslag
 10. År 2011 utsågs den kinesiska konstnären och aktivisten Ai Weiwei till årets mäktigaste konstnär. Samma år blev han fängslad och belades med munkavel av myndigheterna.  Med sin konst, i sin blogg och på Twitter har Ai Weiwei under flera år offentliggjort och kritiserat det kinesiska systemet. Never sorry är ett filmporträtt om mod, om konst och om att vilja leva i frihet och social rättvisa.

  Titta på Dvd

  Omslag
 11. I dokumentärserien aktivismens tid möter vi bland annat 18-åriga Julieta som kämpar mot rasism, och ekoaktivisten Vandana Shiva i Indien. Serien belyser olika typer av aktivism genom att följa olika personer i olika länder, bland annat Sverige, Mexiko, Bosnien och USA.

  Titta på UR Play

  Skärmbild

För dig som vill veta mer:

Bok:

I have a dream: Martin Luther King and the fight for equal rights av Anita Ganeri

I denna bok får vi lära känna Martin Luther King, ledare för afroamerikaners kamp för lika rättigheter i USA. Hans liv och kamp, från barndom till att han skjuts till döds 1968, berättas genom målande text, citat och foton.

Serie:

Persepolis av Marjane Satrapi

I Persepolis skildras den iranska revolutionen 1979 genom den tioåriga flickan Marjane, som ser sitt och familjens liv förändras radikalt. Som läsare får man sedan följa huvudpersonens utveckling, som löper parallellt med händelserna i Iran, allt i en avskalad stil som ofta använder sig av humoristiska grepp för att beskriva tragiska situationer. Finns även som animerad film.

Film:

Hitmusik – konsten att sätta rytm till revolt

Demokrati, engagemang och musik – hur hör det ihop? Se filmkollektivets Råfilms film Hitmusik – konsten att sätta rytm till revolt med historiska och samtida perspektiv på musiken som politiskt verktyg.

Föreläsningsserie:

UR Samtiden – Demokrati i en digital era

I sju föreläsningar genomförda vid Uppsala universitet diskuterar olika forskare demokrati och digitalisering. Frågor kring bland annat big data, integritet, rättigheter, etik och yttrandefrihet diskuteras. Vad händer när stora mängder personlig information sparas och sprids? Vad har staten för ansvar och vilka moraliska problem uppstår? En bra resurs för dig som vill fördjupa dig i digitaliseringsfrågor och bra som diskussionsunderlag i klassrummet.

Föredrag:

Ivan Krastev

Ivan Krastevs TEDtalk om demokrati och transparens. “Det som gick rätt är också vad som gick fel.” Kan det demokratiska systemet överleva?

Artikel: