Djur i litteraturen

temabild djur i litteratur

Djur förekommer i olika skepnader i litteraturen. Här skildras de som byte, farliga vilddjur, mat, forskningsobjekt, förmänskligade varelser och älskade husdjur.

 1. Jaktturen

  av Agnés Desarthe

  Tristan följer för första gången med ett jaktlag. Det blåser upp till storm, en deltagare råkar ut för en allvarlig olycka och själv skadeskjuter han en kanin. För att hålla modet uppe börjar Tristan tala med kaninen. Oväntat nog lyssnar djuret noga och ställer kloka frågor om människolivet. 

  omslagsbild
 2. Aphuset

  av Sara Gruen

  Isabell Duncan forskar om dvärgschimpansers språkförmåga. En dag sprängs laboratoriet av aktivister. Djuren irrar ut i samhället. Isabells enda tanke är att hitta aporna och återföra dem till institutionen. Till hennes bestörtning hamnar schimpanserna i en dokusåpa på TV som blir omåttligt populär. Hur ska Isabell få tillbaka djuren?

  Läs som Bok | På engelska

  omslagsbild
 3. Den gamle och havet

  av Ernest Hemingway

  Santiago får sitt livs napp när han är ute med sin enkla träbåt utanför Kubas kust. Den jättelika fisken låter sig inte fångas så lätt utan drar med honom allt längre ut till havs. Den hårda kampen mellan människa och djur pågår i flera dygn innan den tar slut.

  omslagsbild
 4. Hönan drömmer om ett liv i frihet med en liten kyckling vid sin sida. En dag kommer chansen att fly från bondgården. Tillvaron i skogen blir svårare än väntat. Bland träden finns vänner men också många faror att kämpa emot. En poetisk saga för läsare i alla åldrar.

  Läs som Bok | Pocket

  omslagsbild
 5. Förvandlingen

  av Franz Kafka

  Den plikttrogne försäljaren Gregor Samsa vaknar upp en morgon och upptäcker att han har förvandlats till en jättestor insekt. Plötsligt kan han inte försörja sin familj längre. Franz Kafkas klassiska novell eller kortroman fortsätter att fascinera läsare mer än hundra år efter att berättelsen trycktes för första gången.

  omslagsbild
 6. Vildsvin

  av Hannah Lutz  

  Vildsvin har blivit det stora samtalsämnet i en liten ort i Småland. Djuren skrämmer barn, förstör trädgårdar, äter vetet på åkarna och bökar upp marken i skogen. Byborna betraktar djurens intrång med fasa och fascination. Vissa vill utrota stammen medan andra värnar om vildsvinens rätt att finnas.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 7. Lily och bläckfisken

  av Steven Rowley

  Lily är en 12-årig tax som drabbas av en allvarlig tumör i hjärnan och måste avlivas. Insikten kommer som en chock för ägaren Ted. Han tar beskedet hårdare än pojkvännens otrohet och andra svårigheter i livet. Hunden har varit hans bästa vän i många år och nu måste de skiljas åt.  

  Läs som Bok | e-Bok

  omslagsbild