Förintelsen

Bild från Auschwitz

Ett litet urval av starka berättelser i form av biografier, autofiktiva romaner, tecknade serier och dokumentär litteratur. Det handlar om den systematiska utrotningen av judar, romer, homosexuella och funktionsnedsatta. Om att aldrig glömma och om rätten till ett värdigt liv.

 1.  Heidi Fried har samlat ett urval av alla de frågor hon fått av ungdomar, när hon varit ute på olika skolor och berättat om sina upplevelser från förintelselägren i Auschwitz och Bergen Belsen. Många av frågorna kan tyckas omöjliga att ställa.
  En viktig bok, vars innehåll går rakt in i själen.

  omslagsbild till boken Frågor jag fått om förintelsen. Bildlänk till bibliotekskatalogen
 2. Primo Levis tre böcker betraktas allmänt som en av de främsta vittnesskildringarna av Förintelsen. Lågmält och analytisk berättar han om tiden i koncentrationsläger, om den 9 månader långa resan hem efter befrielsen och kommer så till sist fram till en slutsats i sista boken. Förord av Göran Rosenberg.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 3. Tecknad serie i två delar som blivit kultförklarad. Platsen är Auschwitz och karaktärerna är s.k. antropomorfiska djur, där mössen bär Davidsstjärna och katterna Nazistuniform. En konstnärlig och mångbottnad historia, skapad av en överlevares son, som försöker förstå vad hans far har gått igenom.

  omslagsbild
 4. De utvalda 

  Steve Sem Sandberg

  Platsen är en klinik i Wien. Här placerades mellan 1940 -1945 de barn som av nazisterna stämplats som överflödiga i samhället: föräldralösa, socialt missanpassade och ”rasmässigt degenererade”. I denna miljö får vi följa Adrian Ziegler, en av de intagna och Anna Katschenka, en av de ansvariga sjuksköterskorna.

  omslagsbild
 5. Oppermanns

  av Lion Feuchtwanger

  Berlin 1932. I centrum står fyra syskon i den judiska familjen Oppermann. Arvtagare till en känd möbelfirma och väletablerade i den tyska borgerligheten. Deras benhårda tilltro till det tyska samhället invaggar dem i en falsk säkerhet, medan nazisterna börjar omvandla demokratin till en totalitär och antisemitisk stat.

  Läs som Bok

  omslagsbild till boken Oppermanns. Bildlänk till bibliotekskatalogen
 6. Året är 1939 i Wien. Josef är 22 år när han sänds till koncentrationslägret Sachsenhausen, där han tvingas bära en rosa triangel som tecken på sin homosexualitet. En av ytterst få skildringar som ger en inblick i den grymhet, förnedring och utnyttjande som mötte homosexuella fångar under andra världskriget.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslaagsbild
 7. Det tysta arvet

  av Monica Hirsch

  En unik faktabok som på ett lyhört och klart sätt berättar om romer under förintelsen. Boken är fylld av fakta och svart-vita bilder som förklarar det tidigare så nedtystade folkmordet, men tonvikten ligger på de personliga vittnesmålen där vi får möta var och en i stora uttrycksfulla fotografier.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 8. En shtetl i Stockholm

  Av Kenneth Hermele

  Kenneth växer upp på 50-talet i en ortodox, judisk familj på Söder i Stockholm. Han bor i ett relativt modernt hyreshus, reserverat för fattiga judar. Modern och fadern hade flytt till Sverige åren före kriget, men av olika skäl: modern som ekonomisk flykting, fadern som politisk. En läsvärd biografi.

  Läs som Bok

  Omslagsbild till En Shtetl i Stockholm. Bildlänk till bibliotekskatalogen