Pride - tips med HBTQ-tema

En Pride-flagga

Här tipsar vi om böcker och en tidskrift med HBTQ-tema.

 1. Barracuda

  av Christos Tsiolkas

  Den homosexuelle tonårskillen Danny har vuxit upp i en arbetarfamilj i Australien. Han tränar simning flitigt och får ett stipendium till en elitskola där han kan utveckla sin talang. Drömmen är att vinna guld i OS men motståndet från omgivningen blir tuffare än Danny anat. En roman om identitet och klass.

  Läs som Bok | På engelska

  omslagsbild
 2. Skymningsporten

  av Jeanette Winterson

  År 1612 i Lancashire i England. Oskyldiga människor pekas ut som häxor och avrättas efter bristfälliga rättegångar. Den förmögna Alice Nutter försöker hjälpa de utsatta men blir själv anklagad för att vara lierad med onda makter. En roman om religionsförtryck och kärlek mellan kvinnor.

  omslagsbild
 3. Mörkrum

  av Susan Faludi

  Är vi verkligen fria att välja vår sexuella orientering eller är den oundviklig? Den kända amerikanska feministen och journalisten Susan Faludi fick all anledning att undersöka detta när hennes egen tyranniske far plötsligt hör av sig efter 25 år och berättar att han nu lever som kvinna.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 4. Homonationalism

  av Anna-Maria Sörberg

  Begreppet homonationalism är en kontroversiell teori som menar att samhällets ”Rosa kapital” har blivit en maktfaktor bland högernationalistiska rörelser, i syfte att misskreditera migranter, flyktingar och muslimska grupper. Boken bygger på intervjuer med queeraktivister och forskare.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 5. Som eld

  av Sara Lövestam

  Lollo kan inte förklara varför hon gick just hit. Eller varför hon inte gick härifrån. När Anna överraskade henne kunde hon ha sagt ursäkta och gått. Hon kunde ha sagt nej till att ge henne bensintanken, och nej till att gå ned i båten.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy) | e-Bok 

  omslagsbild
 6. Fjärilar på min hud

  av Rebecka Kvist

  Gymnasiet är slut och Liv kan äntligen börja leva ett självständigt liv. När hon möter Lina blir allt levande. Men hur gör man? Liv är rädd för att leva, rädd för att ge sig av. Boken handlar om Liv, men också om han som försvann. Och om hon som kom.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 7. George

  av Alex Gino

  Alla tror att George är en pojke. Fast hon vet att hon inte är det. När hennes lärare uppmanar alla elever att vara med i en skolpjäs, så vill George spela rollen som Charlotte mer än något annat. Skolan låter henne inte ens försöka – eftersom hon är en pojke.

  omslagsbild
 8. Världens viktigaste kyss

  av David Levithan

  Harry och Craig har bestämt sig för att slå världsrekordet i längsta kyss: 32 timmar utan att släppa kontakt med den andres läppar. Kyssen följs av människor världen över. Snart samlas det även främlingar, några beväpnade med tillhyggen och glåpord, men de flesta är där för att stötta och skydda.

  Läs som Bok | e-Bok

  omslagsbild
 9. Dandy

  av Jan Guillou

  Två unga, eleganta gentlemän anländer i juni år 1901 till det ståtliga slottet i grevskapet Wiltshire i södra England. Den ene är lord Albert, som återvänder från sina ingenjörsstudier i Dresden för att bli släktens överhuvud. Den andre heter Sverre, och de har bestämt sig för ett liv tillsammans.

  omslagsbild
 10. av Maria Ramnehill

  Att vara transtjej innebär att ständigt bli ifrågasatt av samhället och för många transpersoner är våld, hot om våld och trakasserier en del av vardagen. Populärkulturen skildrar transtjejer som antingen sjuka eller bedragare, aldrig som riktiga kvinnor. Manifestet är en uppgörelse med föraktet mot transkvinnor och relevant läsning för alla som vill sätta sig in i transkvinnors livsvillkor.

  Läs som Bok | E-bok

  Omslag Ett transfeministiskt manifest
 11. En av USA:s största tidningar som riktar sig till lesbiska. Kändisintervjuer varvas med politik, nyheter och resereportage.

  Läs som Tidskrift

  Omslag Curve