Noveller

temabild

Det är svårt att skriva noveller. Snabbt måste författaren fånga läsaren och förmedla sitt budskap innan berättelsen, ibland efter några få sidor, tar slut. Gärna på ett sådant sätt att läsaren får lust att ta sig an nästa novell i samlingen. Här följer några novellister som kan sitt hantverk.

 1. Det vi förlorade i elden

  av Mariana Enriquez

  För dig med nerver av stål. Bloddroppande spikar, avhuggna huvuden och barnamördare varvas med samhällskritik och starka kvinnoporträtt. Världen vrider sig och allt är inte vad det ser ut att vara i tolv medryckande noveller. Kritikerrosade Mariana Enriquez är en av samtida Argentinas mest spännande författare.

  Läs som Bok

  omslagsbild
 2. Stället

  av David Means

  David Means kan konsten att mejsla fram kompletta noveller. Stilen är knivskarp och författaren är fenomenal på att snabbt etablera nerv och närvaro. Känner du dig sugen på att börja läsa Means kan du egentligen börja med vilken samling du vill. Alla är högklassiga. Varför inte Stället, en riktig pärla.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 3. Nio Noveller

  av J.D. Salinger

  Inte som Räddaren i nöden kanske, men snudd på. Salinger omfamnar stora existentiella frågor med enkelhetens elegans. Mycket händer mellan raderna och novellerna dröjer sig kvar långt efter läsningen. För varför gör han egentligen som han gör, den unge mannen i novellen Bananfisken hugger idag?

  Läs som Bok

  omslagsbild
 4. Vi faller

  av Anna Platt Linköping

  Linköping, tidigt 1990-tal. Portalnovellen handlar om Kåre, en testpilot som kraschar med sitt JAS-plan. Runt denna händelse lindas sedan fyra berättelser som alla bär varsitt gripande människoöde. En utmärkt skönlitterär debut med svårdefinierat format. Roman eller novellsamling, avgör själv.

  Läs som Bok | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 5. Det går väl inte att tipsa om novellsamlingar utan att nämna Alice Munro. Eller med Svenska Akademiens korta men kärnfulla motivering: ”Den samtida novellkonstens mästare”. Kärlek, vänskap, hat är en bra ingång till hennes författarskap.

  omslagsbild
 6. Serenader två

  av Peter Kihlgård

  Precis som i Serenader (1998) fängslas läsaren snabbt av en handfull fantastiska noveller. Eller berättelser, som författaren kallar dem. Allvar, humor och absurditeter blandas i en varierande språkdräkt med kittlande infall och vändningar. Här går skrönan och verkligheten hand i hand.

  Läs som Bok | e-Bok | Talbok (Daisy)

  omslagsbild
 7. Kostym

  av Ninni Holmqvist

  Som titelnovellen skvallrar om handlar det om kostymer, skepnader och roller. Kvinnoroller. Språket flyter fram träffsäkert och behagligt, förrädiskt behagligt då längtan, självsäkerhet och kärlek hela tiden flankeras av oro och underlägsenhet. Trots sin ålder känns denna skönlitterära debut synnerligen aktuell.

  Läs som Bok | e-Bok

  omslagsbild