Nobelpriset i litteratur 2017

Foto på författaren Kazou Ishiguro av Jane Brown

Kazou Ishiguro. Foto: Jane Brown

Nobelpriset i litteratur 2017 tilldelas Kazuo Ishiguro enligt Svenska Akademiens motivering som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.

Kort om Kazuo Ishiguro:

Kazuo Ishiguro föddes i Nagasaki i Japan den 8 november 1954. När Kazuo fem år fick fadern, som arbetade som oceanograf, ett forskningsuppdrag i England och familjen flyttade dit. Tanken var att återvända till Japan men familjen kom att stanna kvar. 1982 blev Kazuo Ishiguro brittisk medborgare.

Han växte upp i Guildford i Surrey, drömde om en karriär som musiker och försörjde sig som socialarbetare i London. Återtog sina studier i engelska och filosofi och tog 1978 en kandidatexemen vi University of Kent. Efter att ha skrivit en radiopjäs 1979 blev han antagen till den ansedda författarutbildningen vid University of East Anglia. Han debuterade med romanen Berg i fjärran (1982) som utspelar sig i Japan.

Kazuo Ishiguro utvecklade tidigt en helt egen stil och skriver på ett mycket enkelt och återhållsamt sätt. Han undersöker i sina böcker vad som måste glömmas - antingen på individnivå eller från ett helt samhälles pespektiv - för att kunna leva vidare.

Hans stora musikintresse kan märkas i böckerna Den otröstade och Nocturner. Han har också skrivit musik till olika artister, till exempel jassångerskan Stacy Kent.

Flera av romanerna har filamtiserats och Kazuo Ishiguro har skrivit flera film och TV-manuskript.

Han bor med fru och barn i London.

Kazuo Ishiguro berättar om sin senaste roman The Buried Giant (Begravd jätte):

Kazuo Ishiguro om böckerna The Remains of the Day (Återstoden av dagen) och Nerver let me go:

Urval av böcker av Kazuo Ishiguro som du kan låna på Biblioteken i Malmö:

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2017-10-06 11:33