Kom igång och gör videos själv

Bild på tecknad flimklappa

Här tipsar vi om det du behöver för att på ett enkelt sätt kan göra din egen video och publicera den.

Gör en video

Vad är det för slags video du vill göra? Vill du dela med dig av tankar och idéer i en videoblogg så funkar en dator med inbyggd kamera bra. Vill du gör en mer säljande presentation blir resultatet bättre med en kamera eller en smartphone. 

Kamror

Webbkamera (Vloggning)

De flesta laptops idag har en webbkamera inbyggt, annars är det relativt billigt att köpa till en som du enkelt kopplar in med ett USB.

Smartphone

Alla smartphones idag har en kamera inbyggd som gör ett förvånansvärt gott jobb. Vill du göra än snyggare filmning finns det stativ att köpa som håller telefonen stilla.

Systemkamera

Idag behöver du oftast inte köpa en specifik filmkamera, då din stillbildskamera också kan filma. Ett stativ för att stabilisera bilden kan dock vara lämpligt att skaffa.

Redigering

Du kan redigera din film i din dator. Med de de flesta operativsystem idag följer det med någon form av enkel redigeringsmjukvara. Apple har Imovie, Windows har Moviemaker. Det finns mer avancerade program att köpa som Adobe Premiere eller Apples Final Cut. Söker du på google hittar du många gratisprogram. Det går också att redigera i mobilen, Android har bland annat VideoShow: Video Editor & Maker och Apple har VideoLab.

Kanaler

Det finns olika digitala kanaler där du kan lägga upp dina klipp. Youtube är mest använt, men det finns även andra kanaler som till exempel Vimeo eller Facebook. Ett bra tips för att nå ut till fler på Facebook är att ladda upp videon direkt på sin Facebooksida istället för att länka från andra sidor.

Du kan också skapa ett konto på Instagram och ladda upp videos som är max 1 minut långa. Under videon kan du hashtagga (#) för att nå bredare publik.

Musik till film

Vill du använda royaltyfri musik så är ett tips att använda sig av Creative Commons. Creative Commons är en licensering för musik som är fri att använda under mycket enkla förutsättningar. Oftast vill upphovspersonen endast ha ett omnämnande.

Du har tillgång till Moderskeppet Guld på alla Medialabs datorer. Moderskeppet erbjuder videokurser på svenska. Här kan du till exempel ta en kurs i hur du hittar royaltyfri musik till fina filmer eller videoklipp eller lära dig filma med kamera eller mobilkamera. Fråga gärna personalen om hjälp för att hitta det du letar efter.