Författarscenen

På Författarscenen möter du såväl svenska som internationella författare för ingående samtal.

 1. Valeria Luiselli är en av de mest hyllade och omskrivna unga författarna i USA och Mexiko för tillfället. Naja Marie Aidt är född på Grönland och liksom Luiselli bosatt i New York. Sedan debuten 1991 har hon kommit att bli ett av den danska samtidslitteraturens mest framträdande namn.

  Foto på Valeria Luiselli och Naja Marie Aidt
 2. Rafael Donner är född 1990, är utbildad medianom och har nu även debuterat som författare. I sin självbiografiska essäbok ”Människan är ett känsligt djur” berättar han på ett personligt och humoristiskt sätt om sin identitetsförvirring och om en mycket speciell uppväxt med en berömd far, mångsysslaren, filmproducenten och provokatören Jörn Donner.

  Den 9 oktober klockan 18.00–19.30.

  Rafael Donner. Foto: Niklas Sandström
 3. *Inställt* Sigrid Rausing

  *Inställt* Samtalet med Sigrid Rausing den 15 oktober är tyvärr inställt på grund av influensa. Vi hoppas kunna boka in henne till Författarscenen vid ett senare tillfälle.

  Sigird Rausing. Foto: Tom Rausing
 4. "Syskonen" är Tessa Hadleys sjätte roman. Hadley är född 1956, bosatt i London och professor i kreativt skrivande på Bath Spa University. Förutom romaner skriver hon noveller och artiklar. Hon är flitigt förekommande i New Yorker och andra tidskrifter.

  Den 25 oktober klockan 19.00–20.00

  Tessa Hadley. Foto: Mark Vessey
 5. Under våren har fransk-marockanska Leïla Slimanis roman "Vaggvisor" hyllats av kritiker i Sverige. När Slimani nu gästar Författarscenen är hon aktuell med reportageboken "Sex och lögner". Här reser hon runt i sitt uppväxtland Marocko för att träffa kvinnor och prata om de två roller som står till buds för dem: oskuld eller hustru.

  Den 7 november klockan 19.00–20.00

  Foto på Leila Slimani. Foto: Catherine Hélie
 6. I höst utkommer Khemiri med sin femte roman, "Pappaklausulen", där en far återvänder till Sverige för att hälsa på den familj han en gång övergav. "Pappaklausulen" är en roman om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och utmaningen i att, trots allt, fortsätta vara familj. 

  Den 21 november klockan 19.00–20.00

  Jonas Hassen Khemiri. Foto: Pierre Björk
 7. En av världens mest uppburna och ständigt nobelpristippade poeter, Bei Dao, gästar Författarscenen i samarbete med Malmö Live. I samband med uruppförandet av Britta Byströms verk ”Notes From the City of the Sun”, gästar nu Bei Dao Författarscenen som för dagen håller till på Malmö Live. Verket är en tonsättning av Bei Daos diktsvit med samma namn. Innan MSO:s framförande av verket möter nu Bei Dao sin gamle vän Göran Sommardal för ett samtal om sitt författarskap och dess musikalitet.

  Torsdag den 22 november klockan 17.30 på Malmö Live

  Svartvit porträttbild av den kinesiske poeten Bei Dao.