Leïla Slimani

i samtal med Astrid Trotzig

Leïla Slimani. Foto: Catherine Hélie

Leïla Slimani. Foto: Catherine Hélie

Den 7 november klockan 19.00–20.00 på Stadsbiblioteket

Kort om författaren

Under våren har den svenska översättningen av fransk-marockanska Leïla Slimanis roman "Vaggvisa" hyllats av kritiker och med sin obehagliga stämning fängslat läsarna.
Genom att närma sig spänningsromanen lyckas Slimani skildra ett Paris där klass, etnicitet och skillnaden mellan förort och innerstad tydligt framträder.

"Vaggvisa" genomsyras även av konflikten i det moderna föräldraskapet, hur kombinera barn, arbete och ett ständigt dåligt samvete? Paret Paul och Myriam anlitar den äldre kvinnan Louise som barnflicka; barnen avgudar henne, hemmet är välstädat och Myriam har kunnat återuppta sin juristkarriär, men snart kommer de att känna sig instängda då Louise personlighet förändras allt mer.

När Slimani nu gästar Författarscenen är hon aktuell med reportageboken "Sex och lögner". Här reser hon runt i sitt uppväxtland Marocko för att träffa kvinnor och prata om de två roller som står till buds för dem: oskuld eller hustru.

Leïla Slimani är född 1981 i Marocko där hon också är uppvuxen. Hon bor sedan tjugo år i Paris där hon är verksam som journalist och författare som debuterade 2014. Slimani är personlig rådgivare till president Emmanuel Macron på Författarscenen samtalar hon med författaren Astrid Trotzig.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Natur och Kultur.

Senast ändrad: 2018-09-26 13:37