Anne Swärd och Sigrid Combüchen

I samtal med Gabriella Håkansson

Lyssna på samtalet som hölls på Stadsbiblioteket den 20/2-2018.

Anne Swärds berättande utgår ofta från bilder. 2003 debuterade hon med Polarsommar, en släktkrönika för vilken hon blev Augustnominerad. Därefter följde Kvicksand, en dystopisk framtidsskildring och Till sista andetaget, om flickan Lo som växer upp på skånska landsbygden i en bohemisk storfamilj. Ifjol utkom Vera, en roman om flykt och överlevnad, om mödrar och döttrar; om skuld och kärlek som går i arv i generationer.

Sigrid Combüchen är född i Tyskland och kom till Sverige som sexåring. Genom att arbeta med olika temata har hon ständigt förnyat sitt författarskap. Det stora genombrottet fick hon med den mångfacetterade romanen Byron, som handlar om den engelske poeten och hans tid. För idéromanen Spill, om överklassflickan Hedda som utbildar sig till sömmerska, belönades hon 2010 med Augustpriset. Combüchens senaste roman, Sidonie & Nathalie, är en mörk men skimrande roman om flyktens och överlevnadens villkor.

Det går i Vera och Sidonie & Nathalie att finna en rad likheter: båda romanerna utspelar sig under 1940-talet, en tid märkt av kriget, och en flykttematik som avspeglas också i vår egen tid. På Författarscenen möts de båda författarna för att diskutera detta i ett samtal med Gabriella Håkansson.

Tisdag 20 februari, klockan 19.00 i Ljusets kalender

Kerstin Svensson som är bibliotekarie på Stadsbiblioteket berättar om författarna.

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-04-05 15:01