Evenemang

Här hittar du alla större händelser på Katrinetorp under året. Sidan uppdateras löpande, aktuella föreläsningar listas separat. Till Katrinetorp kommer du enkelt med buss 54 (avgår från Gustav Adolfs torg). Du kan också cykla hit, cirka 20 minuters cykeltur från centrala Malmö.

Guidade visningar

13 maj - 26 augusti

Mamsell och pigan i Förmaket, en av Katrinetorps dekorationsmålade salar. Foto: Peter Kroon

Katrinetorp uppfördes som sommarbostad åt en av Malmös rikaste handelsfamiljer och är ett praktexempel på hur borgarklassen strävade efter att efterlikna adelns godsanläggningar: här finns påkostade interiörer, färgprakt och illusionsmåleri. Under en guidad visning av huvudbyggnaden får du veta mer om gårdens historia, om den tid som präglade utformningen av anläggningen och titta närmare på dekorationsmålningarna. Sommaren 2018 finns också möjlighet att följa med på en guidad, historisk visning av Katrinetorps trädgårdar och engelska landskapspark, som utformats i enlighet med 1800-talets trädgårdsmode. Tider för de öppna visningarna finns nedan.

Maj och juni: söndagar, från 13/5 till 24/6
Juli: lördagar och söndagar
Augusti: söndagar t o m 26/8

Biljetter kostar 60 kr och förköps via Kulturcentralen eller på plats i entrébutiken på Katrinetorp. Varje visning tar cirka 45 minuter. Barn under 15 år gratis i vuxens sällskap, barnvagnar parkeras utomhus.

Mikael Samuelson och Anders Ekdahl

fredag 27 juli kl 19

Mikael Samuelson. Foto: Monika Samuelson

Foto: Monika Samuelson

Från visa till musikal – välkommen på en resa tillsammans med sångaren Mikael Samuelson och pianisten Anders Ekdahl, en kavalkad med välkända visor, sånger och pianostycken under en kväll på Katrinetorp Landeri.

Mikael Samuelson är en av Sveriges mest folkkära och populära sångare som fick sitt stora genombrott då han under flera år (!) spelade titelrollen i Fantomen på Operan på Oscarsteatern i Stockholm. Han är utbildad i sång, dirigering och violin på Musikhögskolan i Stockholm och har varit verksam vid Norrlandsoperan, Kungliga Operan och på Drottningsholmsteatern, bland annat i Trollflöjten och Barberaren i Sevilla. Bland musikalerna kan Cyrano, Spelman på taket, South Pacific, Jekyll & Hyde - the Musical och La cage aux folles nämnas. Som skådespelare har han gjort sig känd i den långkörande tv-serien Rederiet, men också haft många teaterroller, bland annat i Vilhelm Mobergs Marknadsafton. Utöver detta är Mikael Samuelson en av Sveriges främsta vissångare, som bland annat tolkat Birger Sjöberg, Evert Taube och Carl Michael Bellman. Han har även tonsatt dikter av den bohuslänske diktaren Svante Söder.

Anders Ekdahl har ackompanjerat de flesta stora svenska artisterna, exempelvis Povel Ramel, Lill Lindfors, Arja Saijonmaa, Jan Malmsjö och Barbara Hendricks.

Biljetter, 220 kr, via kulturcentralen.nu och i entrébutiken på Katrinetorp.

Klassiska favoriter på Katrinetorp

11-12 augusti

Klassiska favoriter på Katrinetorp 11-12 augusti: Staffan Scheja, Stenhammar Quartet, Nils-Erik Sparf, Samuel Fröler, Samuli Örnströmer, Katrine Gislinge.

Foto: Karl Gabor (Staffan Scheja), Pelle Piano (Stenhammar Quartet), Alexander Sparf (Nils-Erik Sparf), Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern (Samuel Fröler), Bo Söderström (Samuli Örnströmer), Thomas Grøndahl (Katrine Gislinge)

Lördag 11/8 kl 15

Staffan Scheja, flygel. Musik av Schubert, Debussy och Liszt.

Lördag 11/8 kl 19

Orkesterkonsert med medlemmar ur MSO, Malmö Symfoniorkester. Dirigent: Samuli Örnströmer. Elgar: serenad för stråkar, Schubert: några satser ur Symfoni no 5, Mozart: Symfoni no 29.

Söndag 12/8 kl 15

Stenhammar Quartet + Katrine Gislinge, piano. Mozart: Pianokonsert no 12 A-Dur, Pianokonsert no 13 C-Dur, Stenhammar: Skådespelsmusik ur Lodolezzi sjunger.

Söndag 12 aug kl 19

Solist Nils-Erik Sparf, violin, Samuel Fröler berättare, medlemmar ur MSO, Malmö Symfoniorkester, dirigent Samuli Örnströmer. Vivaldi: De fyra årstiderna, med sonetter som läses av Samuel Fröler, Grieg: Holbergsviten, Sibelius: Romans, op 42.

Om artisterna

Staffan Scheja debuterade som konsertpianist med Sveriges Radios symfoniorkester, blott 14 år gammal. Han studerade 1964–69 vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1969–72 vid Juilliard School of the Performing Arts i New York. Sedan dess har han spelat på många av de stora världsscenerna. Staffan är bland annat professor i piano och prorektor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm sedan 1997. Ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2001.

Nils-Erik Sparf är verksam som solist och kammarmusiker över hela världen och finns representerad på ett stort antal musikinspelningar. Solistdiplomexamen med jetong vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1971, studier vid Pragakademien 1971-72. Violinist och konsertmästare i Kungliga Hovkapellet 1973-79, konsertmästare respektive 1:e konsertmästare i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm 1979-81 och 1993-99, primarie i Uppsala Kammarsolister 1981-93 samt från och med hösten 1999. Nils-Erik Sparf är även primarie i Drottningholms Barockensemble. Ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 1992.

Katrine Gislinge är en dansk konsertpianist med examen från Det Kongelige Dansk Musikkonservatorium i Köpenhamn 1990. Sedan dess har hon spelat solo- och kammarmusikkonserter i Europa och USA och arbetat tillsammans med kända dirigenter och musiker som Gustavo Dudamel, Kurt Sanderling, Andreas Brantelid och Gidon Kremer. Hon är dessutom medlem i Den Danske Klavertrio. Katrine Gislinge är för många känd från Danmarks Radios stora, klassiska satsningar, där hon varit deltagare i ”Den klassiske musikquiz” och som läromästare i ”Vidunderbørn”.

Samuel Fröler är skådespelare med examen från Göteborgs Scenskola 1985. Anställd på Stockholms Stadsteater, tidigare på Dramaten, Riksteatern, Norske Teatret, Riksteatret i Norge samt Västmanlands Teater. Känd från ett stort antal tv- och filmproduktioner, bland annat Tre Kärlekar, Den Goda Viljan, En doft av paradiset, Skärgårdsdoktorn, Headhunter och Till det som är vackert.

Samuli Örnströmer har en mångsidig bakgrund som cellist och dirigent. Som cellist har han framträtt i hela Norden och bland annat även i Tyskland, Portugal och Italien. Samuli är solocellist i MSO, Malmö Symfoniorkester. Han har studerat dirigering för Jorma Panula och varit verksam som dirigent i Sverige och Finland. På Katrinetorp dirigerar Samuli lördagens och söndagens orkesterkonserter.

Biljetter

Biljettpris: 495 kr för konserter kl 15, 295 kr för konserter kl 19.

Biljetter köps via kulturcentralen.nu eller i entrébutiken på Katrinetorp.

Skördemarknad

söndag 2 september

Katrinetorp Landeri med rödvita dahlior i förgrunden

Upplev Katrinetorps historiska köksträdgård när den är som vackrast, med bland annat dahlior och extra mycket kål och pumpa. Lokala odlare finns på plats med årets skörd.

Skördemarknaden pågår kl 11-17. Fri entré!

Malmö Dekorativa – antikmässa

 14-16 september

Antikmässan Malmö Dekorativa. Foto: Kicki Persson

Foto: Kicki Persson Nordell

Malmö Dekorativa är den årliga antikfesten på Katrinetorp Landeri i dagarna tre, med antikviteter, folkkonst, design och kuriosa från 1700-talet till modern tid. Öppettider: fredag kl 15-20, lördag-söndag kl 11-17. Under söndagen utökas mässan med kuriosamarknad och Classic Cars som ingår i entréavgiften.

Entré: 80 kr/dag. Parkeringsavgift 20 kr/fordon

Orkidéer och interiörer

3-4 november

orkidé mot svart bakgrund

Upptäck huvudbyggnaden på Katrinetorp, med restaurerade dekorationsmålningar på väggar och innertak och inredning i tidstypisk empirestil! Vi har dekorerat alla rum och salar med orkidéer, och har värdar på plats som kan berätta om interiörer och om Katrinetorps historia.

Öppet kl 12-17. Fri entré!

Jul på Katrinetorp

7-9 december

Julmarknad på Katrinetorp

Foto: Ralf Turander

Den årliga julmarknaden på Katrinetorp bjuder på tradition med moderna inslag. Här blandas svenskt hantverk med blommor, mat och antikviteter i gårdsmiljö. I marknadsstånden finns traditionellt hantverk, som handstöpta ljus, karameller, halmslöjd, korgmakeri, fårskinnsprodukter, träslöjd och handstickat. Servering, jullekar, musik och aktiviteter både ute och inne, för stora och små besökare. I allén tänds hundratals marschaller när mörkret faller och Malmös lucia kommer med tända ljus och tärnor, i traditionellt luciatåg.

Entré 80 kr, fri entré för barn under 15 år.

Öppet fredag kl 12 - 20, lördag-söndag kl 10 - 17

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-08-15 15:19