Trädgårdarna

Med början vid växthuset tar vi er med på en färd genom trädgårdens olika delar.

Växthuset

En mysig plats för fikasugna. Här odlas ett antal olika tomat- och paprikasorter.

Köksträdgården

Är Slottsträdgårdens hjärta. Här finns ett ett stort antal olika grönsaker. Vid vissa tillfällen finns det möjlighet att köpa grönsaker och snittblommor från fälten.

Fruktträdgården

Till fruktträdgården har valts goda och sunda, gamla danska och skånska äpplesorter, päron och plommon.

Ängen

Brukas av många för picnic och lugna stunder bland surrande bin. På ängen växer gamla kända växter som timotej, åkervädd, gulmåra, klöver och röllika.

Rosenträdgården

Blommar året runt, men framförallt på våren då flera aklejasorter, iris och klättrande stormhatt står i flor. Under sommaren lockar mängder av doftande gammeldags Austenrosor besökare att slå sig ner under träden som både skänker skugga och trygghet.

Slottsträdgårdens praktrabatt.

Slottsträdgårdens praktrabatt.

Praktrabatten

Är 150 meter lång och fem meter bred. Den är uppbyggd kring tre huvudteman: den varma rabatten, pastellrabatten och den halvskuggiga rabatten.

De två förstnämnda är traditionella "mixed borders" med stora grupper av blommande perenner och inslag av buskar och tvååriga växter, medan den halvskuggiga rabatten har en mer informell struktur uppbyggd kring bladens färger och former. Inspiration har hämtats från engelska förebilder, men även Holland har tjänat som en stor inspirationskälla.

Tematrädgårdarna


Japanska trädgården

Inspirerad av den moderna japanska trädgårdskonsten och zenbuddismen. Få växter ger renhet och plats för kontemplation. Här blommar japansk lönn och koreansk blomsterkornell i ett "granithav". Går man över bron ser man havets olika ansikten.

Heidis trädgård

En stilfull trädgård med ett strikt formspråk, ritad av trädgårdsdesigner Heidi Palmgren. Trädgårdens ryggrad är klotjärnek, klotbuxbom och trampnarv. Under högsommaren blommar här vitmalört, stenkyndel och blåklockor. Jättetuvtåtel och bergsbambu ger grönska under nästan hela året. Allra vackrast är trädgården under hösten - då vit höstanemon letar sig upp bland de kubistiska formerna.

Nya perennträdgården

Trädgården kanske uppfattas som oplanerad. På ett sätt är det rätt. Tanken är att den ska efterlikna en naturlig rabatt i det fria. Men det finns ordning i detta kaos. Tidig vår är trädgården täckt av tusentals olika vårlökar. Allra vackrast är trädgården när både körsbärsträdet och magnolian står i blom samtidigt. Under vintern står alla växterna oklippta. Det är vackert, skapar övervintringsmöjligheter för insekter och ger samtidigt småfåglarna mat.

Torrt och frodigt

Torra och vad de flesta skulle kalla dåliga lägen kan utnyttjas för att skapa lättskötta planteringar. Växter från olika stäpp- och ökenområden är anpassade för att klara extrema förhållanden och trivs bättre ju kargare det är. För dem är det torra väldränerade läget alldeles utmärkt och gör att de kan trivas i vårt kallare regnigare klimat. För att tåla torka har växterna utvecklat t.ex. ludna, silvriga eller suckulenta blad för att minska avdunstningen medan lökväxter har valt att gå i vila under den torraste tiden. Alla bäddarna är uppbyggda av bara sand. Tanken med planteringen är att få en känsla av en frodig torräng med växter från såväl Centralasien, Kaukasus, USA och Sydafrika. Murarna av kalksten från Falköping ger de strikta formerna som passar i en slottsträdgård och känslan av en gammal överväxt ruin.

Linnéträdgården

2007 var det 300 år sedan Carl von Linné föddes. I samband med jubileet skapades denna botaniska trädgård i miniatyr till Linnés ära.

Turboträdgården

Med denna trädgård vill vi visa frodighet och växtkraft. Här växer storbladiga växter som verkligen har en "turbo-tillväxt" om de bjuds på god mat och dryck. Vi har höjt växtbädden och fyllt på med en riktigt god jord laddad med näring. Dessutom kommer flertalet av träden att markhamlas likt gammalt stubbskottsbruk. Detta innebär att man med några års mellanrum sågar ned dem i marknivå och följden blir mycket kraftiga årsskott med enorma blad.

Klimatträdgården

Här växer värmeälskande palmer, gräs och bambu. Växter som egentligen kräver varmare klimat för att klara sig. Trädgården visar vilka växter vi kan odla när klimatförändringarna blir verklighet. Och vad temperaturhöjningen innebär för oss. Ett mildare klimat kommer helt enkelt att ge oss nya trädgårdsupplevelser. Växter som förr inte kunde övervintra på våra breddgrader kan i framtiden växa här.


Senast ändrad: 2018-05-24 12:54