Publicerad 2017-10-31 11:28

Senast uppdaterad 2017-10-31 11:44

Arkivens dag – 11 november

Grafisk bild med texten Arkivens Dag.

Den 11 november är det dags för Arkivens Dag. Årets tema är Synd & Skam.

Arkivens dag närmar sig med stormsteg och nu äntligen kan vi avslöja årets program. Temat för dagen är Synd & Skam.

Skampålar, förbjudet sex, brott och skämmiga sjukdomar. Årets upplaga av Arkivens Dag är en djupdykning i syndens och skammens historia. Låt oss ta er med på en resa bland oönskade barn och förfädernas brottsliga bana. Men också berättelser om historiska händelser som skapat djupa sår i folksjälen.

Fyra spännande föredrag och lika många chanser till en rundvandring i våra arkiv. Missa inte Arkivens dag på Stadsarkivet den 11 november.

På förekommen anledning vill vi också påpeka att en dag som denna har vi tyvärr inte möjlighet att ta fram originalhandlingar. Har du sådana önskemål är du varmt välkommen en annan dag.

 

HELA PROGRAMMET

Synd och skam i arkiven

Tid: 11.00
Föredragshållare: Anette Sarnäs

Förbjudet sex, oönskade barn, prostitution och skamliga sjukdomar. Arkivarien Anette Sarnäs tar med oss på ett syndens och skammens strövtåg i arkiven. Från 1400-tal till 1900-tal.

Röster ur arkivet - Finlands sår genom enskilda öden och berättelser

Tid: 12.00
Föredragshållare: Nelly Laitinen

Finland firar 100 år av självständighet. Vi tar oss tillbaka till inbördeskriget 1918 samt vinter-och fortsättningskriget 1939 – 1945. Det är fortfarande svårt att tala om dessa händelser som satt djupa spår i den finska folksjälen. Inbördeskriget delade upp folket i röda och vita, och att 70 000 barn skickades bort under andra världskriget.
Nelly Laitinen, förste arkivarie vid Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS), berättar om hur SLS lyft upp och närmat sig dessa traumatiska händelser, med skolelever som främsta målgrupp.

Att hitta det förbjudna

Tid: 13.00
Föredragshållare: Niklas Hertzman

Ibland hittar man en liten notering i husförhörslängdens anteckningskolumn om att en förfader begått ett brott. Man blir så klart nyfiken på att veta mer. Niklas Hertzman från ArkivDigital berättar och ger tips på hur man hittar mer information och vilka källor som finns att tillgå. Vi lär oss om domböcker, häradshäkten, fängelserullor och polisunderrättelser.

Alla dessa skamstraff

Tid: 14.00
Föredragshållare: Staffan Gudmundsson

Vad innebar det att ha begått sabbatsbrott, och kunde alla, hög som låg, bli straffade för detta? Vem fick beträda spöpålen och vad hade man gjort sig skyldig till för att tvingas sitta i skamstocken?

Maginsvisning på temat Synd & Skam

Följ med ner i Stadsarkivets långa källarkorridorer , in bakom kulisserna dit allmänheten sällan får tillträde. Här guidas ni genom det allra heligaste och få ta del av spännande material med koppling till årets tema Synd & Skam. Ett tillfälle man inte får missa.

Visningarna sker på följande tider.

kl 11.15
kl 12.15
kl13.15
kl 14.15