Publicerad 2017-11-28 11:47

Senast uppdaterad 2017-11-28 11:51

Sverigefinländare i Malmö

Svartvit äldre bild på tre kvinnor i arbetsmundering. Tagen på Kockums.

Missa inte Stadsarkivets nyu utställning Sverigefinländare i Malmö. På bilden sitter tre arbetare på Kockums. Foto: Malmö Stadsarkiv

Femton Sverigefinländares berättelser om livet i Malmö har blivit till en ny utställning på Malmö Stadsarkiv.

Den 30 november är det vernissage för Stadsarkivets nya utställning Sverigefinländare i Malmö. Här vävs berättelser från livet samman med fotografier från Stadsarkivets samlingar och material från flera finskspråkiga föreningar.

Under 2016 genomförde Stadsarkivet ett dokumentationsprojekt där runt 15 Sverigefinländare intervjuades om sina liv i Malmö, och utställningen bygger på deras tankar kring identitet men även kring arbets- och föreningsliv. Majoriteten av de intervjuade var unga vuxna då de kom till Malmö på 50-, 60 och 70-talet.

– Det har varit otroligt spännande att arbeta med de här personerna. De har varit väldigt öppna med sina minnen och det känns fantastiskt att vi får dela med oss av deras berättelser till Malmöborna. Sveriges och Finlands gemensamma historia är lång och Sverigefinländarna i Malmö är en del av den. Utställningen låter oss komma nära de finska immigranter som vi kan läsa om i våra historieböcker, säger Linus Sollin, arkivpedagog på Stadsarkivet.

Den 30 november klockan 15.00 är det vernissage för Sverigefinländare i Malmö. Medverkar gör den sverigefinska kören Sinikellot.