Publicerad 2018-10-17 12:14

Senast uppdaterad 2018-11-09 10:46

Arkivens dag - 10 november

Arkivens dag närmar sig med stormsteg och nu äntligen kan vi avslöja årets program. Temat för dagen är Fest & glädje.

Kom och ta del av när Anders Reisnert (före detta stadsantikvarie i Malmö) berättar om Hipps historia, festligheter från förr, filmer ur arkivet eller bli porträtterad som forna tiders Malmöbo. Årets upplaga av Arkivens dag är en djupdykning i Malmös historia runt fest och glädje. Låt oss ta er med på en resa bland ekvilibrister, lindansare och atleter och hur den danska synden fick Malmö tivoli på fall. Men också berättelser om historiska händelser som lämnat spår i staden och de som bott här.

Missa inte Arkivens dag på Malmö stadsarkiv den 10 november, klockan 10-15.

På förekommen anledning vill vi också påpeka att en dag som denna har vi tyvärr inte möjlighet att ta fram originalhandlingar. Har du sådana önskemål är du varmt välkommen en annan dag.

 

Hela programmet

Föredrag på temat fest och glädje

Hipp!

Tid: 11.00
Föredragshållare: Anders Reisnert

Invigd 1899 som cirkus- och teaterbyggnad, senare ombyggd till renodlad teater, kyrka och teater igen. Byggnaden, dess bakgrund och utveckling och annat smått och gott.

Malmö Tivoli - underbart är kort!

Tid: 12.00
Föredragshållare: Anette Sarnäs, arkivarie 

Tivolit öppnade 1898 och stängde 1901. Om ekvilibrister, lindansare och atleter och om hur den danska synden fick tivolit på fall.

Festligheter från förr

Tid: 13.00
Föredragshållare: Staffan Gudmundsson, arkivassistent

Långt fram på 1900-talet var man tvungen att informera polisen när man skulle anordna privata fester. Vid bröllopsfester och andra tillställningar i äldre tider fick endast stadskocken tillreda festmaten. "Förlustelseställen" fanns överallt i staden och de finare festerna hölls på rådhuset där societeten rörde sig.

Glädjen att hitta mer information än bara ett namn

Tid: 14.00
Föredragshållare: Niklas Hertzman, ArkivDigital

Som släktforskare letar man efter sitt eget ursprung, alla förfäder är ju orsaken till att jag är just Jag. Man börjar leta i kyrkböcker efter namn, datum och platser. Men efter ett tag blir man mer och mer nyfiken på personen. Man börjar läsa andra typer av handlingar och tittar i bouppteckningar, värnpliktskort, mantalslängder och domböcker. Niklas Hertzman från ArkivDigital visar och berättar om handlingar där du kan hitta mer om dina förfäder och få glädjen att sedan dela med dig av detta till dina släktingar.

Magasinvisningar på temat fest och glädje

Följ med ner i stadsarkivets långa källarkorridorer, in bakom kulisserna dit allmänheten sällan ges tillträde. Här får ni chansen ta del av spännande material med koppling till årets tema fest & glädje. Visningarna sker på följande tider:

  • 11.15
  • 12.15
  • 13.30

Biljetter fås i receptionen.

Utställning i entrén

Oscar Winges dräkter från Hipp.

Inger Hyrens rum

Filmvisning på temat fest & glädje med filmer ur arkivet. Sitt ner en stund och låt dig roas.

Tekla Åbergs rum

Fotoateljé! Bli porträtterad som forna tiders Malmöbor, eller kanske som en herre i uniform eller dam i hatt. Vi kan ta din bild med din smartphone, eller med vår och maila den till dig.

Foajén

Fotoutställning med bilder ur bildarkivet, på temat fest & glädje. Malmö Släktforskarförening säljer fika.

Forskarsal

Malmö Släktforskarförening och ArkivDigital hjälper dig med alla slags släktforskningsfrågor och visar hur man kan forska.