Publicerad 2018-12-21 16:16

Senast uppdaterad 2018-12-28 17:01

Släktforskningens dag 19 januari

Den 19 januari är det Släktforskningens dag. Årets tema är Fotografiet och släktforskningen. Det bjuds bland annat på föredrag, magasinsvisningar och hjälp med släktforskning. Öppet klockan 10.00-15.00.

Föredrag

11.00 Industristaden Malmö

Tidigare stadsarkivarie och museichef Göran Larsson berättar om Industristaden Malmö.

12.00 Torghandel i Malmö

Det finns mycket att säga om torghandeln i Malmö. Arkivassistent Staffan
Gudmundsson guidar oss mellan de olika torgen och stånden. Vad kan man hitta om torghandeln i Malmö förr i arkivet och vilka källor finns det?

13.00 Hur kan man använda gamla fotografier i sin släktforskning?

Hur kan man datera ateljéfotografier, och vad kan man göra för att sätta namn på okända bilder? Och vilka fallgropar behöver man vara medveten om? Vad finns det för material på arkivet? Arkivarie Anette Sarnäs ger tips och exempel.

14.00 HD/Sydsvenskans bildarkiv

HD/Sydsvenskans bildarkiv är att av Sveriges största pressbildsarkiv med över 10 miljoner bilder från tidningarna HD, Sydsvenskan, Arbetet, NST, Kvällsposten och bildbyrån Skånereportage. Arkivet är en guldgruva för journalister, historiker och släktforskare som letar efter bilder från nyhetshändelser i Skåne, Sverige och övriga världen. Joakim Berglund från Bilder i Syd, som förvaltar arkivet, visar bilder och berättar om arkivet, vad som finns där, vad som inte finns där och hur det kan komma till nytta för forskare av olika slag.

Visningar

Visningar av arkivmagasinen kommer att hållas under dagen.

Malmö Släktforskarförening

Malmö Släktforskarförening finns på plats och hjälper till med forskning och svarar på allehanda frågor. Föreningen säljer också fika och har bokbord.

Skånes Släktforskarförbund kommer att vara på plats för
bokförsäljning.