Publicerad 2016-03-17 10:22

Senast uppdaterad 2018-05-24 13:53

Nytt konstverk i kalkbrottet

Betongblock bildar sexkantiga geometriska formationer.

Konstinstallationen är placerad på botten av kalkbrottet på en asfalterad yta.

Mike Nelsons monumentala konstverk bestående av 3 500 betongblock är invigt och finns nu att titta på i Limhamns kalkbrott.

Hösten 2012 visade Mike Nelson installationen "408 ton ofullständig geometri" på Malmö Konsthall. Hans formgjutna betongblock placerades då på konsthallens golv i ett geometriskt mönster. Samma betongblock har nu använts för att skapa det nya verket i kalkbrottet.

Konstnären Mike Nelson med Limhamns kalkbrott i bakgrunden.

Konstnären Mike Nelson var på plats under invigningen.

"Imperfect Geometry for a Concrete Quarry", som det nya verket heter, består av betongblock utlagda i ett upprepat geometriskt mönster där orientalisk stil möter västerländska minimalism. Placeringen i kalkbrottet ger verket ytterligare en dimension genom att platsen är själva ursprunget till en av de viktigaste beståndsdelarna i betong, nämligen kalksten.

I dagsläget kan man se verket uppifrån från kanten av kalkbrottet och vid guidade turer i området. Man tittar nu även på olika lösningar för att  kunna få bästa möjliga upplevelse. Bland annat planerar man att placera kikare vid en utsiktsplats för att kunna zooma in verket ovanifrån.

"Imperfect Geometry for a Concrete Quarry" invigdes av konstnären själv i kalkbrottet den 16 mars 2016. Projektet är ett samarbete mellan kulturförvaltningen och gatukontoret.

Mike Nelson, född 1967 i Loughborough i England, bor och verkar i London. Han representerade Storbritannien på Venedigbiennalen 2011 och hans verk har presenterats i en lång rad grupp- och separatutställningar världen över.