Arkiv – nyförvärv till samlingen

Tidigare nyförvärv till samlingen.

Kristian Nilsson (Sverige)

© Kristian Nilsson, Collier med svarta pärlor och guldlås, 1988

© Kristian Nilsson, Collier med svarta pärlor och guldlås, 1988

Med slösande former, sensualism och raffinemang förförde Kristian Nilsson (1942-1989) med sin smyckeskonst publiken under 1970- och 1980-talen. Hans produktion spände över ett stort område; från smycken i klassisk form till halsband eller halskragar där metallen och stenarna, färgen och formen visar fram det överdådiga, det barocka och det sinnliga.  Kristian Nilssons  otroligt fascinerade och unika smycken  har få motsvarigheter inom den svenska smyckekonsten.  

År 2004 gjorde museet en utställning med ett 60-tal smycken ur hans produktion. Nu har museets samling av två tidigare  smycken utökats med ett collier med svarta pärlor och guldlås från 1988. Halsbandet köptes in i maj 2011 från Bukowskis Moderna, Stockhom.

Lena Johansson (Sverige)

© Lena Johansson, Man i jeans, 2011

© Lena Johansson, Man i jeans, 2011

Lena Johansson hämtar sina motiv ifrån livsstils- och modemagasin. Det som fångar hennes intresse i en bild kan vara ett ansikte, en blick, ett uttryck. Ofta är det unga människor som står modell. Bilderna avslöjar en litet trasig och världsfrånvänd tillvaro. Modellerna verkar omedvetna om, eller snarare medvetet ointresserade av, betraktarens blick. De är utsatta för granskning, men ändå onåbara. Omvandlingen av fotografiska bilder till målade bilder är avgörande för Johanssons konst, där det personliga seendet tillmäts stor betydelse.
Lena Johansson är född 1975 i Malmö och bosatt i Malmö. Utexaminerad från Konsthögskolan i Malmö 2007.

I februari 2011 köpte museet in Duschen, 2011, samt Man i jeans, 2011,  två målningar av Lena Johansson från galleri Andréhn-Schiptjenko, Stockholm.

Lars-Andreas Tovey Kristiansen (Norge)

© Lars-Andreas Tovey Kristiansen, The Radiant City, 2010

© Lars-Andreas Tovey Kristiansen, The Radiant City, 2010

Lars-Andreas Tovey Kristiansens The Radiant City, en video installation från 2010 visar den öde staden Pripjat.  Konstnären tog sig in i det avspärrade området för att filma. De ca 50.000 människorna som bodde där har flytt fältet för ett liv någon annanstans.  Pripjat byggdes  1970 för att husera arbetare vid kärnkraftsverket Tjernobyl som ligger tre kilometer därifrån. Efter olyckan 1986 kan ingen längre vistas där. Därför känns det intensiva fågelkvitter från filmen av staden som något överraskande. Fåglar och andra djur som inte vet bättre har återkommit till den förgiftade platsen. Trädens gröna lövverk frodas mellan höghusen i den annars så tomma staden. Videoverket inköptes i mars 2011 från Galleri Lilith Waltenberg, Malmö.

Lars-Andreas Tovey Kristiansen är född 1983 i Halden, Norge. Han utexaminerades 2010 från Konsthögskolan i Malmö. Idag bor och arbetar han i Malmö.

Ditte Ejlerskov (Danmark/Sverige)

Tre målningar av Ditte Ejlerskov, 1: Pride goes before a fall, 2: So he had possessed himself of time, 3: There was a morning ritual and a darkness outside

Tre målningar av Ditte Ejlerskov, 1: Pride goes before a fall, 2: So he had possessed himself of time, 3: There was a morning ritual and a darkness outside

Ditte Ejlerskov undersöker måleriet som verktyg för att begripa verkligheten på nytt. Hennes måleri rör sig genom måleriets historia och leker med olika discipliner, främst med det figurativa måleriet som språk. Ditte Ejlerskov använder sig av den enkla figurationen som en ventil där det sentimentala och banala tillåts understryka det allmänt mänskliga, det stora. Hennes metod är det abstrakta måleriet, men bilderna blir figurativa. Konstnären söker upprätta en dialog där hon ifrågasätter sin egen konst i relation till skapandets historia. Ditte Ejlerskov är född 1982 i Danmark och bor och arbetar i Malmö.

De tre oljemålningarna, alla utförda 2010, köptes in i augusti 2010 från Elastic, Malmö.

Carl Boutard (Sverige)

© Carl Boutard/BUS 2012

Installation av Carl Boutard - Facsimil av sockerbagaren Charles Boutards handskrivna kokbok

Installationen Sockerbagaren Charles Boutard handlar om konstnärens farfars farfars far, konditorn Charles Boutard. Han flydde från Paris till Köpenhamn 1843. Där öppnade han ett bageri på Nörregade. Han var bagaren i barnvisan En Sockerbagare, skriven av en gatumusikant i Köpenhamn innan den översattes till svenska av Alice Tegnér 1895. Installationen består av en facsimil av sockerbagaren Charles Boutards handskrivna kokbok från 1853, en tårta (Gateau Neapolitain) gjord av konditorn David Fernandes på Patisserie David i Malmö, fotografier och ett ljudspår. Carl Boutard är född 1975 i Kiruna och bor och arbetar i Malmö.

Installationen köptes in april 2010 från Galleri Ping Pong, Malmö.

Gunilla Klingberg (Sverige)

Detalj av Transtube System av © Gunilla Klingberg/BUS 2013

Detalj av Transtube System av © Gunilla Klingberg/BUS 2013

Verket Transtube System, består av ett stort antal vanliga ris-papper lampor, förvärvades på IKEA. På ett paradoxalt sätt dominera skulpturen med sitt materials lätthet och genomsiktlighet rummet. Det vardagliga material har omvandlats till en gigantisk amorf form svävandes mer eller mindre fritt i rummet. Installationen är från 2004 och har tidigare visats på bl.a. Palais de Tokyo i Paris. Gunilla Klingberg är aktuell i Malmö som en av de konstnärer som gjort utsmyckningen till stationen Triangeln i den nya Citytunneln.

Installationen köptes in 2009 från Galleri Nordenhake, Stockholm.

Jone Kvie(Norge)

© Jone Kvie

Detalj av Nebula skulpturer av Jone Kvie

Nebulosa är benämningen på gas- och partikelmoln ute i universum som kan ha en utsträckning på fler ljusår. Det är också i nebulosorna som stjärnorna uppstår och kollapsar. Den norske konstnären Jone Kvie, född 1971, har skapat två modeller i papier-maché av detta ogripbara naturfenomen i verken Nebula (Massive starforming region) och Nebula (Stellar cave). Båda är från 2008. Fenomenet blir så klart inte mer gripbart av dessa modeller, utan blir mer en konkret bild över vår oförmåga att föreställa oss dessa gigantiska dimensioner.

Skulpturerna köptes in mars 2009 från Elastic, Malmö.

Senast ändrad: 2014-10-30 12:56