Aktuella utställningar

Perpetual Uncertainty - konst och radioaktivitet

24 februari – 26 augusti 2018

Bild på verket Crystal Palace: the great exhibition of the works of industry of all nuclear nations, 2012-16 av Ken + Julia Yonetani.

Ken + Julia Yonetani, Crystal Palace: the great exhibition of the works of industry of all nuclear nations, 2012-16.

Perpetual Uncertainty samlar konstnärer från Europa, Japan och USA för att undersöka frågor om radioaktivitet, strålning och om utmaningen i att förstå och hantera mycket långa tidsperspektiv.

Konstverken i utställningen diskuterar hur kärnkraft har påverkat vårt sätt att tänka kring begrepp som minne, kunskap och tid. Hur kan man till exempel förstå halveringstiders svindlande tidsperspektiv? Hur kan vi kommunicera på ett sätt som förstås av människor, som måste känna till vårt radioaktiva avfall, om 100 000 år? Går det ens att föreställa sig hur världen kommer vara då?

Utställningen ger perspektiv på hur det är att leva idag. Sju år efter olyckan i Fukushima och 32 år efter Tjernobyl. En tid där provsprängningar och upprustning av kärnvapen påminner oss om hotet av ett kärnvapenkrig. Och en tid där vi bara är precis i början av den närmast oändliga tid som radioaktivt avfall måste förvaras innan de slutar vara aktivt.

Medverkande konstnärer är James Acord, Shuji Akagi, Lise Autogena och Joshua Portway, Erich Berger och Mari Keto, Nick Crowe och Ian Rawlinson, Don’t Follow the Wind, Finger Pointing Worker, Dave Griffiths, Isao Hashimoto, Erika Kobayashi, David Mabb, Cécile Massart, Eva och Franco Mattes, Yelena Popova, Susan Schuppli, Shimpei Takeda, Kota Takeuchi, Jon Thomson & Alison Craighead, Suzanne Treister, Andy Weir, Robert Williams och Bryan McGovern Wilson och Ken + Julia Yonetani.

Perpetual Uncertainty är producerad av Bildmuseet i Umeå och kuraterad av Ele Carpenter, Goldsmiths University of London.

Allmänna visningar

Visningar på svenska: Onsdagar och lördagar klockan 14.00
Visningar på engelska: 11 mars, 8 april, 13 maj och 10 juni klockan 14.00
Visningar på arabiska: 11 mars, 8 april, 13 maj och 10 juni klockan 15.00

Läs mer om visningarna: Perpetual Uncertainty

Lördagsprogram

Under Perpetual Uncertainty bjuder vi ni författare, forskare, filmskapare och konstnärer för att prata om radioaktivitet. Det kommer att handla om tid, språk, natur och en hel del annat. I samband med varje samtal visar vi också utställningen Perpetual Uncertainty.

Se hela programmet: Lördagsprogram: Perpetual Uncertainty

Soundtrack till utställningen

Perpetual Uncertainty har ett eget soundtrack, producerat av MeteorMusik och Z33.

Senast ändrad: 2018-09-07 14:38