Bo Widerberg 1930 - 1997

Regissör, författare

Skorna pekar mot Kvarteret Korpen, Tempohuset nära Triangeln (nuvarande Åhléns)Bo Widerberg föddes i Malmö, hans far Arvid Widerberg var konstnär och själv debuterade han som författare 1952 med romanen ”Hösttermin”. I essäsamlingen ”Visionen i svensk film” 1962 var han skarpt kritisk till svensk film, inte minst till Ingmar Bergman som han kallade ”Vår andes dalahäst i världen”. Bo Widerberg var inspirerad av den franska nya vågens realistiska filmkonst, den egna debuten kom 1963 med spelfilmen ”Barnvagnen” 1963. Samma år spelade han in ”Kvarteret Korpen”, en av sextiotalets stora svenska realistiska filmskildringar.
Bo Widerberg var tillsammans med Ingmar Bergman svensk films ansikte utomlands, Widerbergs ”Elvira Madigan” 1967, ”Ådalen 31” 1969 och ”Joe Hill” 1971 fick alla världspremiär på filmfestivalen i Cannes. Med polisthrillern ”Mannen på taket” 1976 efter en roman av Sjöwall/Wahlöö, satte Bo Widerberg standarden för flera decenniers svensk kriminalfilm. Hans sista film ”Lust och fägring stor” 1995 fick Silverbjörnen i Berlin och blev Oscarsnominerad i kategorin bästa utländska film.
Bo Widerberg regisserade också tv-teater, hans version av ”Linje Lusta” med Börje Ahlstedt och Bibi Andersson och ”En handelsresandes död” med Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollen hör till svensk tv-dramas höjdpunkter. Få som hade honom som gästpedagog på Teaterhögskolan i Stockholm kommer att glömma hans anvisningar - ”Spela med rööven, inte med skallen, för hundan!” - kunde han utbrista. Bo Widerberg tilldelades Malmö stads kulturpris 1987.

Kuriosa /
När Bo Widerberg åkte till Cannes filmfestival fanns alltid en sprayburk med svart färg i packningen, detta för att kunna måla om skorna för att passa in i den klädkod som härskar på festivalens galavisningar.


Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2014-06-26 10:34