Git Gay 1921 - 2007


Primadonna, revyartist, sångare

Skorna pekar mot Git Gays stamställe klubben Trocadero, nuvarande Hotel Tunneln på AdelgatanFöddes som Birgit Carp, föräldrarna ville att hon skulle bli konsertpianist och hon fick utbildning vid konservatoriet i Malmö. Men det skulle bli en lättsammare musikalisk karriär för Birgit. Under 1947 debuterade hon som primadonna i revymakare Sigge Hommerbergs legendariska sommarrevyer på Victoriateatern. Efter Malmödebuten fick hon engagemang på revyscenerna i Stockholm och Göteborg och till nyårsrevyn 1949 gav Karl Gerhard henne artistnamnet Git Gay. Revyer, filmer och varietéer följde slag i slag och hon underhöll bl.a. hos Nils Poppe och Albert Gaubier på Södran i Malmö.
När ”Git Gay Show” hade premiär 1950 på Lorensberg i Göteborg var det den första stora svenska restaurangshowen. Git Gay ansvarade själv för regi, koreografi och kostym, reste till Las Vegas och Paris för att få inspiration till de tjugo shower det skulle bli för henne och de kvinnliga dansarna ”Gits Gayshor”. Under åttiotalet tog dragshowgruppen ”After Dark” med Christer Lindarw och Lasse Flinckman upp flera av hennes kupletter och den extravaganta kostymstilen i sina shower. Hon arbetade senare även med TV-underhållningen ”Välkommen till Göteborg”, och gjorde sitt sista framträdande på Liseberg 1991.

Kuriosa /
Om Git Gays skoval säger Lars Hector: ”Git var aldrig elegant, hon var alltid piffig, udda och synnerligen speciell.”

Git Gay berättade själv om sin dragning till scenen: ”Jag har alltid älskat vackra kläder och teater. När jag var liten använde jag mattbommen hemma på gården som scen. Några gamla gardiner fick bli en ridå.”


Senast ändrad: 2014-06-26 09:43