Naima Wifstrand 1890 – 1968

Skådespelare, sångare

Skorna pekar mot Malmö Stadsteater

Naima Wifstrands mamma var hushållerska och uppfostrade ensam tre barn i Stockholm, trots att fadern handlare Wifstrand i Hudiksvall lovat gifta sig med henne. Naima debuterade som 15-åring i lustspelet ”Värmlänningarna”, fick engagemang på Oscarsteatern där blev hon teaterns primadonna med roller i de stora operetterna som ”Czardasfurstinnan” 1916, som spelades i drygt 1 000 föreställningar i Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Problem med stämbanden fick Naima Wifstrand att kliva av operettscenen 1926 och det blev några kämpiga år innan rollen som Fru Peachum i Brechts ”Tolvskillingsoperan” 1936. Det blev en stor framgång för Naima Wifstrand och dramatikern Bertolt Brecht skrev under sin landsflykt i Sverige huvudrollen i ”Mutter Courage” åt henne, men hon fick aldrig själv spela rollen.
Malmö Stadsteater engagerade Naima Wifstrand 1951 där hon gjorde en lång rad pregnanta tolkningar av världsdramatikens klassiker, bland dem huvudrollen i Hjalmar Bergmans ”Farmor och vår Herre” 1962. Hon medverkade under sin långa karriär i drygt 60 filmer, många av dem i regi av Ingmar Bergman som "Törst" 1949, "Sommarnattens leende" 1955 och ”Smultronstället” 1957 som fick Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin. Sin sista roll gjorde hon också i en Bergmanfilm – i ”Vargtimmen” 1968.

Kuriosa /
Som 64-åring fick Naima Wifstrand rollen som Narren i William Shakespeares ”Trettondagsafton” 1955. Det var första gången rollen gjordes av en kvinna och hon fick åka ledstång, göra kullerbyttor och sjunga sånger till eget ackompanjemang på luta, en roll hon gjorde med ”cynisk nonchalans, spefull överlägsenhet och ödmjuk tacksamhet” som en kritiker skrev.


Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2014-06-26 09:39