Nils Poppe 1908 – 2000

Skådespelare, regissör, manusförfattare

Skorna pekar mot HippDen nyfödde Nils Einar Jönsson lämnades av sin ogifta mor till en ”änglamakerska” där han fick leva på en diet av bröd doppat i öl. Som tvååring kom han till fosterfamiljen Jönsson och växte upp på Möllevången i Malmö. På Svalövs folkhögskola lockades han in i amatörteatern och debuterade snart på Hippodromteatern där han tog artistnamnet Poppe. 1934 anställdes han på Klange-revyerna i Stockholm och där blev han populär med sin danspartner Annalisa Ericson och för sin Chaplin-parodi. Nils Poppe arbetade 60 år på scenen, varje år medverkade han i minst två uppsättningar – från 1966 drev han Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg där han som 85-åring spelade sin sista roll i ”Bröderna Östermans Huskors” 1993.
Mellan 1937 och 1963 medverkade Nils Poppe i 35 filmer, en del med egna manus. Under 1940-talet var han anlitad av Svensk Filmindustri och skapade 1948 sin mest kända filmkaraktär, den plikttrogne soldat Bom som skulle dyka upp i ytterligare sex komiska filmer och jämföras med Charlie Chaplins klassiske vagabond. Han skrev och regisserade även den svartsynta komedin ”Pengar” 1947 som fick guldmedalj i Venedig för sin "ömhet, intelligens och humor", en film om tillvarons orättvisor. Nils Poppe tilldelades Malmö stads kulturpris 1990.

Kuriosa / Kulturminister Bengt Göransson överlämnade 1988 den kungliga medaljen Illis quorom till Nils Poppe med motiveringen: ”För högstående, enastående varaktig och i bästa mening folklig skådespelargärning”.


Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2014-06-26 09:31