Olga Hellquist 1893 - 1954

Skådespelare, teaterchef, caféägare

Skorna pekar mot ”Olgas kafé”, nuvarande Bloom in the Park, PildammsparkenMalmös första Folkets hus låg på Skolgatan och där debuterade Olga Hellqvist 1914 i baletten och som kuplettsångare. Hennes bror Anders var en känd vissångare i folkparkerna och tidvis ledare för teatern på Folkets hus. Han drev också Malmö Friluftsteater i Pildammsparken vid vattentornets fot och där roade Olga publiken med burlesk humor och frodiga lustigheter, tillsammans med bland andra Edvard Persson. År 1930 tog Olga Hellqvist över det intilliggande Teatercaféet som i folkmun blev ”Olgas Kafé”, på samma plats som senare tiders Chez Olga, Olgas restaurang och dagens Bloom in the Park. Friluften och Pildammsparken var en populär folklig mötesplats där skådespelarna både underhöll och kunde ses ro i ekorna på dammen. Publiken kom inte sällan från närbelägna Pildammskolonierna där familjen Hellqvist disponerade en koloniträdgård och Olga hade gris, getabock och höns. Denna driftiga skådespelare och nöjesdam var ledare för teatern i Folkets hus i Malmö under mitten av 30-talet där repertoaren var folklustspel. Hon medverkade i filmer som ”Gamla Herrgården” 1925 i regi av Edvard Persson, ”Kalle på Spången” 1939 och ”Ebberöds Bank” 1946.

Kuriosa /
I filmen ”Kalle på Spången” spelade Olga Hellqvist rollen som Hortensia Kraft, en snål spritkassörska på gästgivaregården Spången i skånska Ljungbyhed.


Läs mer-länk

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2014-06-26 09:25