Östen Warnerbring 1934 – 2006

Musiker, sångare, textförfattare

Skorna pekar mot Jazzklubben 12th Street Club, Friisgatan


Östen Warnerbring var en mångsysslande jazzmusiker, bandledare och sångare. Han spelade saxofon och klarinett och var springpåg på Sydsvenska Dagbladet Snällposten på Östergatan, innan han tillsammans med bl.a. Kai Borgstrand startade jazzklubben 12th Street Club i Malmö ”under takåsarna på Friisgatan” som han själv berättat. Under 50-talet spelade han med Arne Domnérus och Ernie Englunds orkestrar på Nalen i Stockholm, bildade eget dansband och arbetade periodvis som slipsförsäljare och journalist innan han blev musiker på heltid 1963. Sjöng och turnerade med Simon Brehm och vann svenska schlagerfestivalen 1967 med ”Som en dröm”.
Under sjuttiotalet var Östen Warnerbring en av de stora artisterna på svensktoppen med ett fyrtiotal melodier. Han ägnade sig efterhand alltmer åt visor och tonsatte poeterna Hjalmar Gullberg, Fritiof Nilsson Piraten, Nils Ferlin och Gustaf Fröding. Sin sista skiva ”Piraten, Bombi Bitt och jag” gav han 1994 ut som en femtioårspresent till sig själv som artist.

Östen Warnerbring samarbetade med många artister på scen bland dem Eva Rydberg och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, han turnerade med Ernst-Hugo Järegård i folkparkerna och gjorde TV-show med Cornelis Vreeswijk. De sista åren ägnade han sig åter åt jazzmusiken och uppträdde med egen trio och sin show ”En sexa Skåne och en sexa Gammeldansk”.

Kuriosa /
Den unge Östen tjänade som treåring sina första skattefria pengar när han satt på staketet utanför familjens hus på Jägersrovägen i Malmö och spelade munspel för Jägersropubliken.


Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2014-06-26 09:34