Sixten Ehrling 1918 - 2005

Dirigent, pianist

Skorna pekar mot Konserthuset

Sixten Ehrling föddes i Malmö och fick en Steinway-flygel av sin far grönsakshandlaren när han insåg att sonen aldrig skulle bli banktjänsteman. Istället tog Ehrling examen på Kungliga Musikhögskolan där han studerade piano och violin. Som pianist uppmärksammades han för sin tolkning av Gerschwins ”Rhapsody in Blue” men det var som dirigent och kapellmästare på Stockholmsoperan som han lade basen för sin livslånga karriär. Genombrottet kom när han 1950 dirigerade Stravinskys "Våroffer" på Stockholms konserthus.
Under mer än fem decennier ledde Sixten Ehrling flera av de främsta orkestrarna i världen, undervisade som professor i dirigering vid Juilliard School i New York där han också dirigerade vid Metropolitanoperan. Sixten Ehrlings tekniska briljans, precision, nerv, klarhet och kunnande var vida erkänt och respekterat. Han återkom ofta till Sverige, var chefsdirigent för Göteborgs Symfonikerna och gästdirigent i Malmö där han utnämndes till hedersdirigent för Malmö Symfoniorkester, MSO 2000-2005. Sixten Ehrling tilldelades Malmö stads kulturpris 1986.

Kuriosa /
Sixten Ehrling ville bli titulerad maestro men kallade ibland sig själv för det skämtsamma "fyrfaldig doktor, trefaldig professor och enfaldig hovkapellmästare".
Sixten Ehrling är den förste och hittills ende dirigent vid Kungliga Operan som haft titeln förste hovkapellmästare.


Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2014-06-26 09:48