Trolle Rhodin 1917 - 1997

Cirkusdirektör, illusionist

Skorna pekar söderut, mot Mariedalsgården, Söderkulla


Trolle Rhodin föddes in i variéte- och cirkuslivet som son till Carl ”Brazil Jack” Rhodin. Familjen bodde en tid i en husvagn bakom berg- och dalbanan på Nöjesfältet i Stockholm där Brazil Jack hade ett varietétält. Som femtonåring debuterade han som illusionisten Trollheimer på Cirkus Merdano och trolleri och illusioner förblev under hans cirkusliv ett stort intresse. Han gick i lära på Cirkus Orlando i Malmö och här startade han 1941 ”Trolle Rhodins Zoo Cirkus”. Några år senare köpte han Orlandos hästar, vagnar och cirkusmaterial och Mariedalsgården, som fortfarande är i Rhodinsläktens ägo. Zoo Cirkus turnerade i Europa och utvecklades till en internationell storcirkus med satsningar på stora djurgrupper och spektakulära jätteshower.
Trolle Rhodin upplöste 1967 cirkusen för att flytta till USA där han fick anställning hos ”Ringling Bros and Barnum & Bailey” - världens största cirkus - som ansvarig för jätteföreställningar och turnéer. Efter 25 år i USA flyttade Trolle Rhodin tillbaka till Sverige. Cirkus Brazil Jack nystartades 1982 av hans barn Diana, Trolle Jr och Carlo och deras kusin Toni och är fortfarande en aktiv cirkus.

Kuriosa /
Premiärprogrammet på ”Zoo Cirkus” 1941 innehöll bl.a. Pajazzo - en dresserad ponny, Böcklins hundrevy, Prins Hussain Mohammed - en egyptisk trollkarl, Yuk Ching - världens bästa kinesakrobater, Mr Thumén med abessinska lejon och Clownen Kiki.


Senast ändrad: 2014-06-26 09:46