Publicerad 2018-01-16 14:47

Senast uppdaterad 2018-02-15 12:34

Kulturskolan i unikt samarbete med Malmö Opera

Nästa vår sätter Malmö Opera upp Matilda – the musical, en flerfaldigt belönad musikal som spelas i Londons West End och gått flera år på Broadway. I ett unikt samarbete med operan ordnar kulturskolan Matildaskolan för att besätta rollerna. Över 500 barn kom till auditionerna.

- Med Matildaskolan testar vi något nytt då vi antagit utmaningen och äran att få fram unga artister till en professionell uppsättning på stadens operahus. Ett omfattande planerings- och logistikarbete pågår, hela tiden med barnen i fokus. Det ska bli ett mycket spännande år som alldeles säkert ger ringar på vattnet till vår egen verksamhet, säger Ulrika Renström, enhetschef på Malmö Kulturskola.

Musikalen som bygger på boken Matilda av Roald Dahl har aldrig tidigare satts upp i Sverige. Den har flera stora barnroller, bland annat huvudrollen Matilda, hennes vänner Lavender och Bruce samt ytterligare sex mindre barnroller.

Audition till en plats på Matildaskolan ägde rum i början av februari, och intresset var stort, förväntan var 100 barn men över 500 barn kom till operan. De barn som väljs ut efter audition kommer att få plats på Matildaskolan. Efter ett halvår tas cirka hälften av barnen ut för rollerna i musikalen och sammanlagt blir det runt 20 barn i produktionen.

Matildaskolan

Undervisningen i Matildaskolan kommer att ske på kulturskolan två dagar i veckan och en dag i veckan på operan under vecka 10-25 nu i vår. Det blir undervisning i sång, dans och teater.

Därefter väljs de barn ut som ska fortsätta i Matildaskolan under hösten och senare vara med i produktionen Matilda på Malmö Opera.

Repetitionsstart på Malmö Opera är 14 januari 2019. Då träffas övrig ensemble, bestående av 24 musikalartister och dansare, och barnen. Premiär är 15 mars.

  

Undervisningen i Matildaskolan är gratis och sker på onsdagar (kvällstid), fredagar (kvällstid) och söndagar (dagtid) vecka 10 till 25. Därefter fortsätter cirka hälften av barnen med utbildning under hösten.

 

Föreställningarna på operan 2019 spelas kvällstid i veckan och på helger fram till 2 juni 2019. Sammanlagt blir det cirka 30 föreställningar. Matilda spelas på svenska.