Aktuella tillfälliga utställningar

Malmö Museer berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och fotografi. Vi presenterar ett tiotal tillfälliga utställningar om året. Dessa kan du läsa mer om på den här sidan.

För att läsa mer om museets basutställningar gå till:

- Slottsholmen

- Teknikens och Sjöfartens hus

Hollyvood

22 mars–6 maj 2018, Teknikens och Sjöfartens hus
I miniutställningen Hollyvood får du uppleva hur det kunde vara att bo i de gamla Hollyvoodhusen på Sorgenfri i Malmö. Det är klass 5C på Sorgenfriskolan som har arbetat med Mary Anderssons bok “Sorgenfri” och även blivit inspirerade av Mary själv när hon besökte klassen.

Hollyvood kallades i folkmun de nödbostäder som efter första världskriget byggdes på Östra Sorgenfri. Här bodde de fattigaste och de mest barnrika familjerna under svåra förhållanden. Vi har valt att skriva Hollyvood med “v” eftersom Mary gör det i boken “Sorgenfri”.

Producerad av Sorgenfriskolan i samarbete med Malmö Museer samt övriga samarbetspartner i Mary Anderssons park - en lokalhistorisk lekplats i Malmö.

En sagolik skola

27 januari–22 april 2018, Slottsholmen

Carl Larsson. Foto: ©per@myrehed.com

En sagolik skola är en lekfull exposé över skolans och läraryrkets utveckling och roll i det svenska samhället från 1800-talet till idag.

Utställningen gör nedslag i skolans, lärarnas och skolbarnens situation genom åren och visar verk ifrån Barnbiblioteket Saga – en av Sveriges största lässatsningar någonsin som lanserades vid sekelskiftet 1900. I Malmö kompletteras utställningen bland annat med skolplanscher från Malmö Museers samlingar.

Aktuellt: Slottet - inklusive En sagolik skola - nås via Borggården 19 mars–13 april 2018.

Utställningen arrangeras av Lärarstiftelsen i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund, Lärarförbundet, Sveriges Museer och Svenska barnboksinstitutet.

Från klappkamera till digitalkamera

29 november 2017–18 november 2018, Teknikens och Sjöfartens hus

Foto: © Andreas Nilsson/Malmö Museer

- en miniutställning om kamerans utveckling. Idag bär vi alla med oss en kamera i fickan. Så har det inte alltid varit. De första kamerorna var dyra och tekniken var klumpig att använda.

I Från klappkamera till digitalkamera visar vi kameror från olika tider ur Malmö Museers samlingar.

Design för doft
- flaskor för flytande flärd

25 november 2017–2 september 2018, Slottsholmen

Konsthistorikern Christina Lindvall-Nordin delar med sig av sin unika samling parfymflaskor. Miniutställningen är en nostalgitripp bland världsberömda parfymer från 1700-talet fram till i dag.

Den svenska parfymindustrin tog sin början omkring 1850 och museet visar smakprov på sällsynta svenska flaskor från bl. a Zadigs i Malmö, Pauli, Barnängen, Hylin och Gahns.
Obs: Design för doft visas i ett rum på Malmöhus slott och nås endast via trappor.

Musik bakom galler

28 oktober 2017–31 maj 2018, Slottsholmen

Foto: © Jens Nordström

Foto: © Jens Nordström

Kvinnor på anstalten Hinseberg har skrivit och sjungit texter om livet i och utanför fängelset. I utställningen får du veta mer om dem och lyssna på deras erfarenheter genom musiken.

Musikern Sara Thuresson, initiativtagare till musikprojektet, har tillsammans med kvinnorna skapat och tonsatt texterna, vilka också finns samlade på en skiva. Hinseberg är en anstalt för enbart kvinnor och ligger utanför Örebro.

Obs: utställningen visas i ett rum på Malmöhus slott och nås endast via trappor.

Producerad av Xenofilia, i samarbete med Malmö Museer.

Havsresan – under ytan

30 september 2017–2 september 2018, Teknikens och Sjöfartens hus

Foto: © Jenny Eliasson/Malmö Museer

Miniutställning med bilder från Havsresans fältvecka i maj 2017. Bilderna är tagna av Malmö Museers fotograf Jenny Eliasson.

Projektet Havsresan drivs idag vid Lunds universitet som ett samverkansprojekt med mottot Visa – Veta – Värna. Grundtanken är att om man får en möjlighet att se allt som finns i och vid havet, och förstår hur mycket det ger oss, så ökar viljan att förvalta det väl och veta mer.

Med smak av humle – odla och brygg

3 juni 2017–22 april 2018, Slottsholmen

Illustration Med smak av humle

En utställning om humleodling och ölbryggning förr och nu.
På 800-talet blev humle känd som ett bra och gott kon­serveringsmedel vid ölbryggning. Humle ingår fortfarande i öl, men bara för smakens skull.

Att göra öl är ett hantverk med oändliga variationsmöjligheter. Ingredienserna malt, vatten, humle och jäst kan varieras och kombineras på flera sätt och varje bryggmoment kan ändras på minst hundra olika sätt.

Utställningen är producerad av Nordiska museet.

Miniutställningar, projektredovisningar ...

Dessutom presenteras kontinuerligt miniutställningar, det kan röra sig om bland annat elev- och examensprojekt eller presentation av museets egna dokumentationer! Just nu visas till exempel:

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-03-21 10:01