Aktuella tillfälliga utställningar

Malmö Museer berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och fotografi. Vi presenterar ett tiotal tillfälliga utställningar om året. Dessa kan du läsa mer om på den här sidan.

För att läsa mer om museets basutställningar gå till:

- Slottsholmen

- Teknikens och Sjöfartens hus

* Mellan depression och världskrig

14 april 2018–31 december 2019, Slottsholmen

Okänd fotograf

Det glada tjugotalet slutade med en krasch. När trettiotalet började hade världen lamslagits av social och politisk oro, massarbetslöshet och depression. Även Sverige påverkades starkt, men återhämtningen gick fort.

Mellan depression och världskrig belyser den sociala, ekonomiska och politiska utvecklingen i Sverige och Malmö under decenniet före andra världskriget och visar på tydliga kopplingar mellan dåtid och nutid.

* Drömmar om Hollywood

14 april 201831 december 2019, Slottsholmen

Klänningar. Drömmar om Hollywood.

Under trettiotalet var det för många en ouppnåelig dröm att klä sig i glittrande aftonklänning, dricka champagne och dansa i balsalar. Men drömma kunde alla, och Hollywoodfilmen gav riklig näring till dessa drömmar.

Utställningen presenterar ett utsnitt ur trettiotalets aftonmode, med inslag av vardag och fritid. Här syns ett nytt kroppsideal, helt olik tjugotalets pojkflicka. Nu är det kvinnliga former i fokus, som understryks av åtsmitande material i raffinerade skärningar.

* The Mexican Suitcase

14 april–14 oktober 2018, Slottsholmen

Robert Capa [Republikaner i exil som förs ned till ett interneringsläger vid stranden, Le Barcarès, Frankrike], mars 1939. Negativ. © International Center of Photography / MagnumCollection International Center of Photography

Robert Capa [Republikaner i exil som förs ned till ett interneringsläger vid stranden, Le Barcarès, Frankrike], mars 1939. Negativ. © International Center of Photography / MagnumCollection International Center of Photography

Se bilder från spanska inbördeskrigets 1936–1939 av Robert Capa, Gerda Taro, och Chim (David Seymour).

De tre världsberömda fotograferna levde i Paris, arbetade i Spanien och publicerades internationellt. Negativen som visas i utställningen var försvunna i mer än 50 år men återfanns och har inte tidigare visats i Skandinavien.

The Mexican Suitcase är en vandringsutställning från International Center of Photography. Utställningen och katalogen har producerats med stöd från the National Endowment for the Arts, Joseph and Joan Cullman Foundation for the Arts, Frank och Mary Ann Arisman och Christian Keesee. Stöd har också mottagits från Sandy och Ellen Luger.

Design för doft
- flaskor för flytande flärd

25 november 2017–2 september 2018, Slottsholmen

Konsthistorikern Christina Lindvall-Nordin delar med sig av sin unika samling parfymflaskor. Miniutställningen är en nostalgitripp bland världsberömda parfymer från 1700-talet fram till i dag.

Den svenska parfymindustrin tog sin början omkring 1850 och museet visar smakprov på sällsynta svenska flaskor från bl. a Zadigs i Malmö, Pauli, Barnängen, Hylin och Gahns.
Obs: Design för doft visas i ett rum på Malmöhus slott och nås endast via trappor.

Musik bakom galler

28 oktober 2017–31 maj 2018, Slottsholmen

Foto: © Jens Nordström

Foto: © Jens Nordström

Kvinnor på anstalten Hinseberg har skrivit och sjungit texter om livet i och utanför fängelset. I utställningen får du veta mer om dem och lyssna på deras erfarenheter genom musiken.

Musikern Sara Thuresson, initiativtagare till musikprojektet, har tillsammans med kvinnorna skapat och tonsatt texterna, vilka också finns samlade på en skiva. Hinseberg är en anstalt för enbart kvinnor och ligger utanför Örebro.

Obs: utställningen visas i ett rum på Malmöhus slott och nås endast via trappor.

Producerad av Xenofilia, i samarbete med Malmö Museer.

Hollyvood

22 mars–6 maj 2018, Teknikens och Sjöfartens hus
I miniutställningen Hollyvood får du uppleva hur det kunde vara att bo i de gamla Hollyvoodhusen på Sorgenfri i Malmö. Det är klass 5C på Sorgenfriskolan som har arbetat med Mary Anderssons bok “Sorgenfri” och även blivit inspirerade av Mary själv när hon besökte klassen.

Hollyvood kallades i folkmun de nödbostäder som efter första världskriget byggdes på Östra Sorgenfri. Här bodde de fattigaste och de mest barnrika familjerna under svåra förhållanden. Vi har valt att skriva Hollyvood med “v” eftersom Mary gör det i boken “Sorgenfri”.

Producerad av Sorgenfriskolan i samarbete med Malmö Museer samt övriga samarbetspartner i Mary Anderssons park - en lokalhistorisk lekplats i Malmö.

Från klappkamera till digitalkamera

29 november 2017–18 november 2018, Teknikens och Sjöfartens hus

Foto: © Andreas Nilsson/Malmö Museer

- en miniutställning om kamerans utveckling. Idag bär vi alla med oss en kamera i fickan. Så har det inte alltid varit. De första kamerorna var dyra och tekniken var klumpig att använda.

I Från klappkamera till digitalkamera visar vi kameror från olika tider ur Malmö Museers samlingar.

Havsresan – under ytan

30 september 2017–2 september 2018, Teknikens och Sjöfartens hus

Foto: © Jenny Eliasson/Malmö Museer

Miniutställning med bilder från Havsresans fältvecka i maj 2017. Bilderna är tagna av Malmö Museers fotograf Jenny Eliasson.

Projektet Havsresan drivs idag vid Lunds universitet som ett samverkansprojekt med mottot Visa – Veta – Värna. Grundtanken är att om man får en möjlighet att se allt som finns i och vid havet, och förstår hur mycket det ger oss, så ökar viljan att förvalta det väl och veta mer.

Miniutställningar, projektredovisningar ...

Dessutom presenteras kontinuerligt miniutställningar, det kan röra sig om bland annat elev- och examensprojekt eller presentation av museets egna dokumentationer! Just nu visas till exempel:

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-04-23 14:58