Ebbas hus

Mitt i centrala Malmö, på Snapperupsgatan 10, finns ett litet gathus med en välbevarad interiör från 1910-talet. På insidan ser det ut precis som det gjorde när Ebba Olsson och hennes familj flyttade in i början av seklet. Ebba vägrade lämna sitt hem när de andra husen i området revs på 1960-talet och ersattes med nya. Huset tillhör nu Malmö Museer.

Ebbas hus är för närvarande stängt för allmänheten.

© Andreas Rasmusson/Malmö Museer

År 1911 flyttade Olof och Anna Olsson och deras barn Ebba och Thure in i det lilla gula gathuset på Snapperupsgatan. Olof övertog det hundra år gamla huset från sin far Jöns Olsson efter hans död. Anna Olsson var inte direkt överlycklig över flytten. Ölkaféerna och bordellverksamheten i området hade gett kvarteren kring Caroli kyrka rätt så dåligt rykte. Bakom ett högt plank, på andra sidan gatan mitt emot familjens hem, låg Asylen, eller "tosingaanstalten" som det kallades då.

Olof var stadsmätare liksom sin far. Han arbetade vid Stadsvågen i hamnen med att kontrollera vikterna på varor som lossades från fartygen. Familjen Olsson hade det förhållandevis bra ställt. Olof installerade både el och rinnande vatten i huset, vilket då ansågs som en modern lyx. Ett komplett nytt möblemang köptes till det lilla rummet mot gatan. Familjen hade också två husdjur, en kanariefågel och en hund som hette Jutta.

© Andreas Rasmusson/Malmö Museer

Ebba flyttade hemifrån när hon var femton år för att utbilda sig till hattmodist, men flyttade tillbaka till sitt barndomshem när hennes far blev sjuk. Hon bodde sedan hemma och tog hand om sin far fram till hans död. Ebba och hennes mor arbetade hemifrån som snörmakare. Efter moderns död 1961 bodde Ebba ensam kvar i huset.

Under sextiotalet bestämde politikerna att de gamla husen i området kring Caroli kyrka skulle rivas för att ge plats för nya, moderna byggnader. Men Ebba var mycket bestämd, hon tänkte inte lämna sitt hem. Ebba såg hur de andra små gathusen omkring hennes hem revs och ersattes med ny bebyggelse. Själv bodde hon kvar i samma hus — med utedass på gården och kallvatten.

© Andreas Rasmusson/Malmö Museer

1984 beslutade sig Ebba för att det var dags att flytta till en modern lägenhet. Ebba och hennes svägerska donerade då huset till Malmö stad. De ville att huset skulle användas i pedagogiskt syfte för att visa barn hur man levde förr i tiden. Huset restaurerades varsamt för att bevara de tidstypiska detaljerna från början av seklet. Efter Ebbas död 1989 placerades åter familjen Olssons gamla möbler på sina ursprungliga platser. 1991 öppnade Malmös minsta museum, Ebbas hus, för allmänheten.

Museets ambition är att ett besök i Ebbas hus ska kännas precis som att hälsa på hos familjen Olsson. Där den intima stämningen, det lilla formatet och alla föremål fungerar som nycklar till igenkännande och förståelse för hur många familjer levde förr.

Senast ändrad: 2018-04-05 15:51