Barn och skola

 foto: Andreas Nilsson/ Malmö Museer

Till Malmö Museer är barn och unga, elever och lärare, varmt välkomna! Museets pedagoger levandegör historia, teknik och natur, erbjuder spännande experiment och ser till att ni får det där lilla extra.

Vi har visningar av utställningar och pedagogiska program med en mängd olika teman! En del av våra utställningar och program ingår också i Science Center Malmö Museer. Titta under rubrikerna i högerspalten för att se vad vi har att erbjuda.

Teckentolkad introduktion till Malmö Museers pedagogiska verksamhet:

Kreativa verkstäder

Vill du ha mer information om våra kreativa verkstäder och andra öppna aktiviteter för bland annat barn och unga, klicka här.

Påsklovet på museet

2629 mars kl. 1315 + 31 mars kl. 1216, Kommendanthuset
Måndag 26 mars: Vi tillverkar pynt till påskriset. Tisdag 27 mars: Äggmålning. Onsdag 28 mars: Från får till fläta. Vi spinner, kardar och flätar. Torsdag 29 mars: Häxor och magi. Häxbrygd och magiska påsar. Lördag 31 mars: Kreativt påskpyssel.

Påsklovskul för fritids

Välkommen till Malmö Museers aktiviteter vid ”Nya Skolan” i Torup: Måndag–onsdag 26–28 mars, kl 9.30–14.00. För förbokade grupper.

Prova på pilskytte, tillverka en egen pil och en påskkvast av björkris. Vi tänder lägerelden i vår trädgård (kl 11.30–12.30) så ta med något att grilla.

Boka antingen ett förmiddagspass kl 9.30–11.00 eller ett eftermiddagspass kl 12.30–14.00. Max 25 elever/pass. Bokning: boka.museum@malmo.se, tel 040-34 44 23. Boka gärna Naturbussen också. 

Passa gärna på att kombinera den bokade aktiviteten med egna aktiviteter till exempelvis vandring eller en stund på Skogslekplatsen i Torup.

En hållbar framtid - Agenda 2030

Nu finns ett nytt program med tema hållbar utveckling! Målgruppen är årskurs 7–9.

Utbildningspaket består av fyra halvdagar. Ni får besöka Malmö Museer, Torup, Kretseum och Marinpedagogiskt center. Naturbussen bokas till Torup och Marinpedagogiskt center.

Läs mer här om vad paketet innehåller och hur du bokar.

Boka vårens program

Från och med den 20 november är du välkommen att boka vårens pedagogiska program. Du mailar till museets bokning på boka.museum@malmo.se eller ringer på 040-34 44 23 måndagar–fredagar kl. 9–12 för att anmäla ditt intresse. Som pedagog bokar du endast din egen klass.

Astropedagogen

Se hit pedagoger i årskurs 1–3! Nu kommer en ny chans att tillsammans med era elever navigera bland stjärnor och planeter. Träffa astropedagogen Peter från Tycho Brahe-observatoriet i Oxie som svarar på barnens alla frågor om rymden.
Aktuella dagar: tisdag 24 april, tisdag 22 maj, tisdag 5 juni. Två lektioner dagligen - kl. 9.30 och 10.30. Max 20 personer/lektion. Bokning.

Odlingskurs i Torup

Kursen för dig som vill komma igång med odling på skol- eller förskolegården. I vår hålls två parallella odlingskurser i Torup. Välkommen att anmäla er nu! Kursen är öppen för pedagoger på skola eller förskola inom Malmö stad. Det är bra om ni kommer 2-3 personer från samma arbetsplats. Period april-juni 2018:
Den ena kursen (A) går onsdagarna 4/4, 25/4 ,2/5, 13/6 kl 13–16.
Den andra kursen (B) går torsdagarna 5/4 ,26/4, 3/5, 7/6 kl 13–16.
Mer info finns på KomIn i vecka 7.

Språkmöten

Malmö Museer erbjuder språkutvecklande aktiviteter för klasser på startskolor i Malmö. Med naturen som utgångspunkt utvecklar deltagarna sin svenska genom gemensamma möten och upplevelser i Torup och på Malmö Museer. I Torup utgår vi från ”Nya Skolan” och vandrar bland annat längs Ordstigen och i Slottsparken. Vi undersöker närmiljön med alla våra sinnen och pratar om begrepp som identitet, musik/dikt eller ordspråk. Period: mars–maj 2018. 
Läs mer om hur du bokar här!

Språkvandring

Malmö Museer erbjuder språkvandring under en dag i Bokskogen, Torup, för språkklasser/grupper i Malmö.Vi vandrar tillsammans i skogen och möter nya miljöer som vi sätter ord på och lär in nya begrepp. Er medhavda lunch kan tillagas över öppen eld i vår inspirationsträdgård.
Läs mer här!

Välkommen till Sverige
- Malmö Museum som flyktingförläggning och de vita bussarna 1945

Välkommen till Sverige handlar om krigsslutet 1945 och om när Malmö Museum förvandlades från ett offentligt museum till en flyktingförläggning för de kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger. De räddades genom Röda Korsets aktion De vita bussarna.

Du kan boka en visning av utställningen. Målgruppen är högstadiet och gymnasiet samt vuxengrupper. Maila boka.museum@malmo.se eller ring 040-34 44 23.

Foto: Anna Gullmark/Malmö Museer

Besök vårt nya Akvarium med en mångfald av djur! Såväl Nemo och hans vänner från korallreven som fiskar utan ögon och giftormen med världens längsta huggtänder!

Upptäck djurens fantastiska sätt att hitta mat, gömma sig eller luras.
Möt fiskar, reptiler, spindlar och andra kallblodiga djur öga mot öga.

Boka en skolhistorisk träff:

Mellan rotting och hartass – skolan för 100 år sedan

Att det var skillnad på att gå i skolan förr och nu, det förstår de flesta. Men hur var det egentligen? Vi besöker er i klassrummet och berättar om skolan för 100 år sedan. Eleverna får prova på hur en skoldag kunde vara, med psalmsång, skriva på griffeltavla och skolgymnastik. Vi berättar om skolans uppfostrande roll där disciplinen hade stor betydelse. Träffen riktar sig till barn i åk 1-3. Kontakta Bokningen för mer information.

Kunskaparna

Känner du barn som är nyfikna på forna tider, teknik, natur - allt som finns på Malmö Museer? Då är Kunskaparna helt rätt!

Naturbussarna

Naturbussarna skjutsar kostnadsfritt Malmös förskolor och grundskolor till naturen! All information om bokning och vart ni kan åka hittar du här.

Båtlekrummet

© Johanna Rylander/Malmö Museer

Båtlekrummet på Teknikens och Sjöfartens hus är ett äventyrshav! Med skepp från olika tider och vackra föremål ur våra samlingar bjuds barnen in till lek och upplevelser. Här finns också en mysig småbarnshörna och en läshörna med böcker om båtar och havet. Formgivningen har gjorts med hjälp av experter på lek: barn från två förskolor i Malmö. För alla upp till 10 år.

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-03-13 17:04