Publicerad 2018-01-11 11:03

Senast uppdaterad 2018-04-04 13:30

En sagolik skola

Nils Kreuger: Brunte hämtas på söndagsmorgonen

2017 fyllde den svenska folkskolan 175 år. Det firar Lärarstiftelsen med den turnerande utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år. Nu visas utställningen på Malmö Museer.

Carl Larsson. Foto: ©per@myrehed.com

En sagolik skola är en lekfull exposé över skolans och läraryrkets utveckling och roll i det svenska samhället från 1800-talet till idag.

Utställningen gör nedslag i skolans, lärarnas och skolbarnens situation genom åren och visar verk ifrån Barnbiblioteket Saga – en av Sveriges största lässatsningar någonsin som lanserades vid sekelskiftet 1900.

I Malmö kompletteras utställningen med skolplanscher från Malmö Museers samlingar. Dessutom visas en intervjuserie i form av en film. Lärare och elever från Malmö berättar där om skolan idag och hur de ser på skolans utmaningar nu och i framtiden.

Aktuellt: Utställningen nås via Borggården/slottet 19 mars–13 april 2018

Just nu bygger vi tre nya utställningar på tema 30-tal! Under tiden bygget pågår måste dessa utställningslokaler vara stängda. Det innebär att slottet - inklusive kanontornet samt utställningarna Makt över människor, Välkommen till Sverige samt En sagolik skola - nås via borggården (via trappor). Mer information får du vid biljettköpet i entrén på Slottsholmen.

Körkonsert: Nu ska vi sjunga

8 april kl 14, Skovgaardssalen, Slottsholmen
Kören Capella Hospitalis bjuder på äldre och nyare skolsånger, som speglar den svenska folkskolans 175 år. Capella Hospitalis är en damkör som startade för mer än 40 år sedan av sjukhusanställda. Idag är det fritt fram för alla sångglada kvinnor att vara med. Repertoaren består av traditionella jul- och vårsånger, sakral – och profan musik, visor och modern körmusik. Kom och lyssna och sjung med i gamla kära och kända visor såsom ”Alla fåglar kommit re´n”, Här dansar herr Gurka” och ”Din klara sol”.

Föreläsning

Så kan du utveckla undervisningen för nutiden och framtiden

11 april kl. 18.30–20.00, Kommendanthuset
Med Maria Glawe, förstelärare med inriktning språk-, läs-, och skrivutveckling.
Läs mer här. Fri entré. Först till kvarn, begränsat antal platser.

En sagolik skola visas 27 januari–22 april 2018 på Slottsholmen, Malmö Museer. Utställningen arrangeras av Lärarstiftelsen i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund, Lärarförbundet, Sveriges Museer och Svenska barnboksinstitutet.