Publicerad 2018-10-31 13:24

Senast uppdaterad 2018-11-20 09:53

Museets fotograf pristagare i Dokumentärfotosalong 2018

Vid 2018 års upplaga av Dokumentärfotosalongen på Arbetets museum vann Malmö Museers fotograf Andreas Nilsson juryns pris för bästa bild utifrån temat ”I väntan på”.

© Andreas Nilsson / Malmö Museer

Motiveringen lyder:
Genom ett landskapsfotografi vid en flyktingförläggning och med vita plaststolar som rumslig gestaltning skapar Andreas Nilsson en enkel men samtidigt stark berättelse utifrån temat ”I väntan på”. Är det ett möte, ett samtal, ett beslut eller bara en svalkande stund en varm sommarkväll som väntar? Inga svar ges utan betraktaren av bilden får själv skapa sig en berättelse utifrån stolarna i vattenbrynet.

Bilden är tagen då Andreas Nilsson tillsammans med en kollega besökte Yddingestrands flyktingboende första gången senhösten 2015. De var där för att dokumentera glimtar av den flyktingström som anses vara den största som nått Sverige sedan andra världskriget. På boendet bodde just då ca 70 personer, de flesta från Syrien och några från Afghanistan.

”Vi blev snabbt inbjudna på te hos en av familjerna och vi blev varmt mottagna i deras enrummare. Det blev början på en nära dokumentation där vi följde familjens väntan på beslut under 2 år”, berättar Andreas Nilsson.

Dokumentationen är en del av ett större dokumentationsprojekt i samverkan mellan Regionmuseet i Kristianstad, Kulturen i Lund och Lunds universitet.