Tillgänglighet och vanliga frågor

Tillgänglighet

Malmö Museer arbetar för att alla besökare ska kunna ta del av våra utställningar. Lokalerna är till största delen tillgängliga för rörelsehindrade med undantag för ubåten U3 samt slottet Malmöhus och lokalerna i anslutning till slottet (som nås via trappor).
För mer information, se Malmö stads digitala tillgänglighetsguide.

Ledar- och assistanshundar är välkomna medan övriga husdjur inte får tas med in i lokalerna.

Filmer med teckentolkning:

Introduktion till Malmö Museer.
Introduktion till Malmöhus slott.
Introduktion till Akvariet.
Introduktion till ubåten U3.
Introduktion till Malmö Museers pedagogiska verksamhet.

Var ligger Malmö Museer?  

Malmö Museer ligger centralt i Malmö på Malmöhusvägen, ca 5–15 minuters gångavstånd från Malmö Centralstation, Malmö Högskola, Malmö Live, Västra Hamnen och Ribersborgsstranden. Hitta hit.

Kan man parkera vid Malmö Museer?

Foto: Andreas Nilsson/Malmö Museer

Parkeringsplats finns mitt emot slottet på Malmöhusvägen. Parkeringsplatsen tillhör P-Malmö och avgiften är 20 kr/timmen, alla dagar klockan 0–24. Kontant- och kortbetalning accepteras.

Handikapparkering: Två platser finns på parkeringsplatsen mitt emot slottet, närmast bron över vallgraven. En plats finns vid sidan av Teknikens och Sjöfartens hus (infart "Skånska Ingenjörsklubben").

Hur kommer jag till Malmö Museer med kommunala färdmedel?

Buss 3, 7 & 8, hållplats "Malmö Tekniska museet". Sök resa på Skånetrafiken.

Får man ta med ryggsäckar, större väskor och paraplyer in på museet?

Nej. Det är lätt att stöta till och därmed skada konstverk och föremål när man bär på ryggsäckar, väskor och paraplyer. På Teknikens och Sjöfartens hus finns förvaringsskåp och garderob på entréplan, och på Slottsholmen finns ett kapprum i källarplan (som nås via hiss eller trappor).

Finns det skötrum?

Ja, skötrum med skötbord finns både på Slottsholmen och på Teknikens och Sjöfartens hus.

Får man äta och dricka i museilokalerna?   

Nej. När man äter och dricker finns det risk för kladd och spill, vilket kan skada föremålen. För att även framtida besökare ska kunna ha glädje av föremålen får man därför inte ta med mat och dryck i salarna. Medhavd matsäck kan ätas i någon av våra barnmatsalar, kontakta bokningen för mer information, telefonnummer 040-34 44 23.

Får man fotografera och filma i museet?  

Fotografering på Malmö Museer utan blixt och stativ för privat bruk är tillåtet och kostar inget. Men det kan finnas kostnader för fotografen/filmaren, om museet behöver tillhandahålla personal för att en fotografering ska kunna genomföras. Regler för fotografering.

Får man vidröra föremål och konstverk?

Generellt får man ej vidröra föremål och konstverk. På fingrarna finns det alltid fett och salt och om man tar på föremålen kommer detta i längden att orsaka skador. Genom att de inte vidrörs kan vi bevara dem bättre så att även framtida besökare kan ha glädje av dem.

Vad har Malmö Museer för öppettider?

Alla dagar kl 10–17.

Museirestaurang Wega: måndag–fredag kl 9–17, lördag–söndag kl 10–17.
Kommendanthusets Kafé: kl 10–17 alla dagar.

Aktuella uppgifter gällande Museispårvägen.

Museet är stängt:

1 maj, midsommarafton och midsommardagen, julafton och juldagen samt nyårsafton och nyårsdagen.

Vad kostar det att gå på Malmö Museer?  

Fri entré för alla till och med 19 år, 40 kr för vuxen. Studerande betalar 20 kr och grupper på mer än 10 betalande har 50 % rabatt.
Biljetten ger tillträde under samma dag till utställningarna på Slottsholmen och i Teknikens och Sjöfartens hus.

Har ni pensionärsrabatt?  

Nej.

Vad finns på Malmö Museer?  

Slottsholmen: Malmöhus slott, utställningar om platsens historia och vår natur. Akvarium. Tillfälliga utställningar. Här hittar du också Malmö Konstmuseum.

Teknikens och Sjöfartens hus: Båtlekrummet och interaktiva Idéplaneten. Teknikhistoriska utställningar med bland annat bilar, ångmaskiner och flygplan. Sjöfartshistoria och den riktiga ubåten U3. Nya basutställningar om bland annat skånska uppfinningar, Malmös historia 1850 till idag, Tycho Brahe, Linné och Muskler och motorer. Tillfälliga utställningar.

På Kommendanthuset: Pedagogisk verksamhet. Kommendanthusets Kafé.

Information om Ebbas hus, Slottsmöllan, Wowragården, Fiskehoddorna och Museispårvagnen.

Vilka visningar finns?

Allmänna visningar av ubåten U3 tisdagar och söndagar kl 13–16.

Om du bokar en visning i förväg kan du välja mellan olika teman såsom bland annat stadsvandring, slottshistoria, ubåten U3, flygets historia och Idéplaneten. Visningar av tillfälliga utställningar.

Vilket utbud finns i museibutikerna?  

I museibutikerna finns ett rikt utbud av böcker, vykort, konsthantverk, smycken och leksaker med anknytning till Malmö Museers och Malmö Konstmuseums samlingar.

Senast ändrad: 2018-08-03 10:02