Publicerad 2018-08-22 14:15

Senast uppdaterad 2019-01-24 09:59

Muralmålningar i ABF-huset restaureras

Nils Wedel - Låtom oss förena oss

Nils Wedel - Låtom oss förena oss

De vackra muralmålningarna i ABFs fastighet på Spånehusvägen får en välbehövlig ansiktslyftning. Bara en gång vart femte år delar Malmö stad ut pengar ur Holmgren och Löwgrens fond till liknande projekt, och denna gång drog ABF Malmö det längsta strået och får en kvarts miljon kronor.

Konstverken som ska restaureras är allesammans väggmålningar som skapades av konstnären Nils Wedel i samband med att huset byggdes 1938. De tre verken återfinns i foajén och i korridoren på bottenvåningen. Verken är utförda i en viss sorts vaxteknik, så kallat Navax, som Nils Wedel själv tog fram. Detta innebär att målningarna är gjorda med mineraliska pigment som är löst i smält vax. Övriga muralmålningar kommer att rengöras och det arbetet påbörjas i höst.

– Huset byggdes för ABF och det känns bra att vi fortsätter 100 år senare att ha ett fantastiskt hus för kultur och fortbildning i centrala Malmö, säger Åsa Sandström, ombudsman/chef ABF Malmö.

ABF-huset har sedan start varit vigt åt folkbildning och varit en mötesplats för ABFs föreningar och deltagare. I samband med föreningens 100-årsjubileum 2019 pågår en omfattande upprustning av lokalerna.

– Att återställa muralmålningarna är en del i ett större renoveringsarbete. De sammanlagda åtgärderna på fastigheten syftar till att återskapa kulturvärden, återskapa publika samlingslokaler och öka tillgängligheten och därmed bredda möjligheterna till folkbildningsverksamhet i fastigheten, säger Åsa Sandström.

Fakta

Nils Wedel utbildade sig på Slöjdföreningens skola i Göteborg och därefter vid Academie Moderne i Paris 1921 för fauvisten Othon Friesz. I Paris kom han också i kontakt med kubismen. Han var verksam som målare, illustratör, grafisk formgivare, monumentalkonstnär, lärare och konstkritiker.