KULTURAKUTEN MALMÖ

Välkomna till Kulturakuten Malmö!
Din kulturella hälsa betyder allt för oss. Har du inte möjlighet att besöka oss på plats i dessa tider finns vi självklart även här på nätet. Allt från guidade turer till föredrag, kul workshops för barn, sagostunder och djupdykningar bakom kulisserna samlar vi här. Malmö stads breda kulturliv, rakt in i din digitala enhet.
Malmö Museer: städning av monter
Hur städar man montrarna på ett museum? Följ med när Henrik visar hur man putsar de tunga glasrutorna i montrarna i utställningen På kungens order. (03:42)
Malmö Museer: Slottets historia (Malmöhus slott)
Spännande historia om Malmöhus slott, från 1400-talet till idag. Om Erik av Pommern, dansk mynttillverkning, klädkoder på 1500-talet och om när slottet var fängelse och tillslut blev museum. (19:13)
Biblioteken i Malmö: Författarscen med Julia Lindemalm
Julia Lindemalm berättar om sitt möte med Joe Tiger King Exotic. ()
Biblioteken i Malmö: Pride på bibblan - pyssel
Karin på Barnens verkstad visar hur du pysslar ihop en kärleksgren till Pridefirandet. (05:20)
Biblioteken i Malmö: Författarscenen med Julia Lindemalm
Julia Lindemalm berättar om sitt fotograferande och sin bok Zoo World. Hon nämner också sitt möte med Joe Tiger King Exotic och problematiserar bilden av svensk djurhållning.
Stadsarkivet: Ung i sommar del 2
Vad gör man när man samtidsdokumenterar Malmö? Hör några av Malmös unga berätta om sin upplevelse av att skapa sin bild av Malmö för framtiden. Malmö Stadsarkiv tar varje sommar emot 30 ungdomar i åldrarna 16–19 år. Genom att fotografera, intervjua och observera samtidsdokumenterar de Malmö. De lär sig använda professionella kameror och att berätta visuellt. Ett unikt material om det samtida Malmö skapas för framtiden. Projektet är en del av satsningen Ung i sommar där Malmö stad erbjuder ungdomar att göra sommarpraktik. Under tre-fyra veckor kan ungdomar som är 16-19 år få arbeta på olika förvaltningar. Praktiken är betald och ger unga i Malmö en chans att få nya erfarenheter och lära sig mer om arbetslivet. (02:23)
Stadsarkivet: Ung i sommar del 1
Vad gör man när man samtidsdokumenterar Malmö? Hör några av Malmös unga berätta om sin upplevelse av att skapa sin bild av Malmö för framtiden. Malmö Stadsarkiv tar varje sommar emot 30 ungdomar i åldrarna 16–19 år. Genom att fotografera, intervjua och observera samtidsdokumenterar de Malmö. De lär sig använda professionella kameror och att berätta visuellt. Ett unikt material om det samtida Malmö skapas för framtiden. Projektet är en del av satsningen Ung i sommar där Malmö stad erbjuder ungdomar att göra sommarpraktik. Under tre-fyra veckor kan ungdomar som är 16-19 år få arbeta på olika förvaltningar. Praktiken är betald och ger unga i Malmö en chans att få nya erfarenheter och lära sig mer om arbetslivet. (02:30)
Malmö Konsthall: Dansperformance Luca Frei
Tre dansare och en gungbräda utmanar uppfattningen om vad som utgör dans, rörelse och komposition. Simone Fortis verk See Saw visades på öppningsdagen för Luca Freis utställning den 6 juni och visas en andra gång på utställningens sista dag, den 30 augusti 2020. (02:47)
Malmö Konsthall: Konstövning i anslutning till Luca Frei-utställningen (del 3).
Vår pedagog tipsar om konstövningar att göra hemma, med inspiration ur Luca Freis utställning. (05:07)
Malmö Konsthall: Filmad visning av Luca Frei
Luca Frei är född 1976 i Lugano, Schweiz, men bosatt och verksam i Malmö sedan 2000. Från dag till dag, som är hans hittills största separatutställning, spänner över en tidsperiod på närmare tjugo år och rymmer många verk som aldrig tidigare visats i Sverige. Frei för samman olika konstformer i utställningen, som design, hantverk, arkitektur, skulptur, grafisk formgivning och installation. (12:49)
Biblioteken i Malmö: Kajsa boktipsar om Terapeuten
Terapeuten är en laddad, oförutsägbar spänningsroman om att vara vilsen i livet, om felval och förödande självbilder. En berättelse där inget är vad det ser ut att vara. Helene Flood hyllades enhälligt av kritikerna som en förnyare av spänningsgenren när debuten Terapeuten gavs ut i Norge. (01:04)

Upptäck mer

Tips, smakprov och livestreamat från Malmös kulturliv.

Mer från Malmö stads kulturinstitutioner

Här hittar du utställningar, föredrag, samlingar och annat material som du kan ta del av hemifrån. Biblioteken tillhandahåller många digitala tjänster som ger dig tillgång till e-böcker, filmer, spel med mera.