Fler filmer

Malmö Museer: Idéplaneten - rörelse ger hälsa
Henrik på Malmö Museer visar Rörelse ger hälsa i utställningen Idéplaneten. Rörelse ger hälsa är fylld med massa experiment för att testa både din kropp och din knopp. (04:30)
Stadsarkivet: Smörkontrollen i Malmö
Vad är Smörkontrollen för något, och vad betydde runorna i kvalitetsstämpeln? Det och mycket mer får ni veta i Stadsarkivets arkivarie Olle Nordqvists guidning i ett Malmö på smörets storhetstid. (10:03)
Malmö Konstmuseum: Shapeshifters del 8
onstnären Tilda Lovell hämtar inspiration från 1400-talsmålaren Hieronymus Boschs bildvärld full av demoner och hybrider mellan människor och djur. Men det finns också referenser till nordisk folktro. (01:30)
Biblioteken i Malmö: Maria Maunsbach boktipsar
Tre boktips från malmöförfattaren Maria Maunsbach. All böckerna finns att låna som e-böcker på Biblioteken i Malmö. (01:30)
Malmö Museer: Pesten
Susanne, museiintendentpå Malmö Museer, berättar om pesten och dess historia. (03:20)
Malmö Museer: Sillabåtar
Kalle och Gunhild har renoverats under vintern och nu är de redo för ännu en säsong i kanalen! Hör Henrik berätta om Malmö Museers sillabåtar. (03:20)
Malmö Museer: Odla egna tomater hemma
Karin från Malmö Museer är i Torup och visar hur man kan odla tomater och andra frukter och grönsaker. (02:06)
Biblioteken i Malmö: Författarscen med Yang Lian
Våren 2019 gästade den Nobelpristippade kinesiske exilpoeten Yang Lian Författarscenen tillsammans med konstnären Ai Weiwei. Den här våren sitter han i karantän hemma i Berlin varifrån han skickar en hälsning och läser en dikt ur den nyutkomna samlingen "Berättande dikt". (05:50)
Malmö Museer: Vetenskapshistoria - Smittkoppor
Susanne, intendent på Malmö Museer, berättar om smittkopporna och hur världen tillslut blev helt fri från smittkoppor med hjälp av vaccin. (03:29)
Biblioteken i Malmö: Författarscen med Betlehem Dawit Isaak
I ett samtal på Författarscenen läser Betlehem Dawit Isaak ur sin bok och berättar om sin kamp för sin pappa, en yttrandefrihetskämpe i allmänhetens ögon men en kärleksfull far för henne, och rasismen som präglat hennes liv. (42:00)
Malmö Konstmuseum: Shapeshifters del 7
Följ med konstpedagogen Mimmi på en visning i utställningen Shapeshifters! Vi tittar närmare på Hannah Anberts framtidsgarderober och Magnus Thierfelder Tzotzis minimalistiska installation. (03:15)
Stadsarkivet: När barnen stal potatis
Under första världskriget rådde det sån brist på mat i Sverige att matstölderna sköt i taket. Hör arkivpedagogen Linus på Stadsarkivet berätta. (03:58)
Malmö Museer: Gör en kruka av en tidning!
Karin, museipedagog på Malmö Museer, visar hur man enkelt gör en kruka av tidningspapper. (02:15)
Stadsarkivet: Det fick barnhemsbarnen äta på 1700-talet
Arkivarien Linus på Stadsarkivet har djupdykt i arkiven för att ta reda på vad som serverades på barnhemmen under 1700-talet. (02:34)
Malmö Museer: Fira demokratin!
Samuel på Malmö Museer berättar om utställningen Fira Demokratin! En vandringsutställning från Sveriges riksdag som berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt.
Biblioteken i Malmö: Författarscenen med Sjón
Den isländske författaren Sjón har tilldelats Nordisk Rådets pris, Oscarsnominerats, skrivit texter till Björk och varit i det närmaste synonym med den isländska litteraturen. Från karantänen hemma i Reykjavik har han för Författarscenen nu gjort en unik inläsning av inledningskapitlet i sin ny utkomna roman "Rågblont hår, grå ögon", om nynazismens framväxt på Island och hur en ung pojke lockas av den. (04:30)
Malmö Konstmuseum: Shapeshifters del 6
Följ med konstmuseets intendent Sofia Landström på en visning bland DNA-slingor, mytologiska figurer, droppande vatten och industrifläktar. Den här gången tittar ni närmare på konstnärerna Olafur Eliasson och Sif Itona Westberg. (02:45)
Malmö Konsthall: Artist talk med Michael Rakowitz
Intervju med den amerikansk-irakiske konstnären Michael Rakowitz under hans utställning "The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G)" på Malmö Konsthall 2019. På engelska med svensk text. (13:11)
Malmö Konstmuseum: Shapeshifters del 5
Följ med konstpedagogen Louise på en visning i utställningen Shapeshifters. Den här gången tittar vi närmare på mikroskopiska bakterier och artificiell interlligens i konstnärerna Alma Heikkiläs och Johannes Heldéns verk. (02:59)
Malmö Museer: Den gula undervattensroboten
Henrik, museipedagog, visar Malmö Museers undervattens-RUV. Det är en undervattensrobot som kan filma livet i både söt och saltvatten. Roboten används bland annat av Vattenvetarna för att undersöka livet i vattnet. (01:55)
Skånes Dansteater: Second Landscape - Marina Mascarell (trailer)
Föreställningstrailer för dansföreställningen Second Landscape. Ett samarbete mellan Skånes Dansteater, Mecrat de Les Flors (Barcelona, Spanien) och Korzo Productions (Den Haag, Nederländerna). Premiärdatum meddelas senare. (01:06)
Malmö Konsthall: Svaghetens parti av Felicia Mulinari
Litterär monolog med element av video, ljud och rörelse. Malmöförfattaren Felicia Mulinaris text gestaltas av skådespelaren Sandra Medina. Föreställningen, som skapats av Amfi-scenkonst, kan ses live på Sommarscen Malmö 2020. (33:48)
Malmö Museer: Sprutfiskarna
Henrik och Cecilia besöker Malmö Museers sprutfiskar. Fiskarna är som levande vattenpistoler och kan spruta vatten två meter upp i luften för att fånga insekter. Dessutom gillar de att blöta ner besökare! (01:04)
Malmö Museer: Bakom kulisserna - flytt av en brandspruta
Just nu håller Malmö Museer på att bygga om för att få plats med en nytt visualiseringscenter. Men då behöver vi flytta på stora föremål i utställningarna. Bland annat en ångdriven brandspruta från början av 1900-talet. (01:22)
Malmö Konsmuseum: Shapeshifters del 4
Olivia Denkiewicz på Malmö Konstmuseum visar tre av verken i den nya utställningen Shapeshifters. (02:46)
Malmö Konsthall: Tre konstövningar att testa hemma
Skapa konst hemma tillsammans med Malmö Konsthall i påsk! Här är tre övningar som är lätta att göra hemma. Instruktioner för varje övning i videon. (04:34)
Malmö Stadsteater: Tartuffe – en tidlös hycklare
Komedimästaren Molières klassiker om den slipade bedragaren Tartuffe har klarat sig genom teaterhistorien i flera århundraden. I den här filmen delar några av skådespelarna och regissören med sig av sina tankar kring bland annat hyckleri i vår tid. (02:31)
Malmö Konstmuseum: Shapeshifters del 3
Gabriel Bohm Calles de pälsklädda robotdammsugarna Elsie och Elmer och två verk av konstnären Isabelle Andriessen. (03:14)
Biblioteken i Malmö: Andrzej Tichý läser
Andrzej Tichý är i vår aktuell med novellsamlingen "Renheten", hans sjunde boken sedan debuten med "Sex liter luft" 2005. I "Renheten" skildras med såväl tyngd som humor människor som fallit, de som är i mitt i fallet och de som ännu väntar på att falla i ett våldsamt, osolidariskt och hierarkiskt samhälle. För Författarscenen på Malmö Stadsbibliotek läser Tichý novellen "I vågorna" ur "Renheten". (13:20)
Malmö Museer: Vår bild av förintelsen
Vår bild av Förintelsen är ett filmprojekt som visas som en del av utställningen Välkommen till Sverige på Malmö Museer. Vår bild av Förintelsen innehåller flera kortfilmer producerade av elever från S:t Petri gymnasieskola. (44:32)
Malmö Konstmuseum: Shapeshifters del 2
Följ med när Olivia Denkiewicz gör en visning av utställningen Shapeshifters. Den här gången tittar vi närmare på konstnären Elin Alvemarks urnor och Katja Larssons fotoserie Between Pearl and Petrolium. (01:45)
Malmö Museer: Möt museets pirayor - om du vågar!
Henrik och Cecilia besöker museets pirayor. I Malmö Museer akvarium finns det rödbukade pirayor. De är snabba på att bitas när det vankas mat. Ibland är de så snabba att de råkar bita varandra... (01:23)
Malmö Konsthall: Ragna Bley & Inger Ekdahl (filmad visning)
Filmad visning av Malmö Konsthalls utställning med Ragna Bley & Inger Ekdahl. (14:00)
Malmö Konstmuseum: Shapeshifters del 1
Mimmi, guide och konstpedagog på Malmö Konstmuseum visar tre verk ur utställningen Shapeshifters. Shapeshifters visas på Malmö Konstmuseum till den 9 augusti 2020. (06:44)
Malmö Museer: Nu ska Ebbas hus renoveras
Ebbas Hus är Malmös minsta museum. Just nu är det stängt för renovering av både byggnaden och inventarier. Därför så måste alla som går in i huset bära skyddsutrustning. Henrik och Cecilia tar hjälp av intendenten Nina Wiklund för att berätta mer. (02:13)
Malmö Museer - Häng med bakom kulisserna
Introduktion till vår filmserie. Följ med när vattenvetarbussen undersöker livet i Bulltoftasjön, när vi bygger om teknik och sjöfart, in i skrymslen och vrår på Ebbas hus och mycket mer. (01:27)
Stadsbiblioteket: Jason ”Timbuktu” Diakité i samtal med Rakel Chukri
Jason ”Timbuktu” Diakité pratar om sin självbiografiska bok ”En droppe midnatt” – en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. Samtalet på Författarscenen leds av kulturskribenten Rakel Chukri. (1:02:54)
Stadsarkivet: Matlagning i dyrtid
Hur lagade man mat under första världskriget i Sverige, när ransonering och höga priser var vardag. I den här lilla filmen bjuder vi på både historik och recept. (03:10)
Malmö Stadsteater: Ögonvittnen - Leas berättelse
Var hade du gömt dig om polisen hade knackat på dörren? Hur tror du det var att som barn hamna i ett koncentrationsläger under andra världskriget? Vilka platser, dofter, ansikten tror du man minns från en sådan upplevelse? (01:05)
Malmö Museer: Ubåten U3 genom tiderna
Film om U3:s spännande resa från sjösättningen 1941 till idag. Unika bilder visar hur livet ombord på U3 såg ut.(16:37)
Malmö Museer - De vita bussarna
Under krigsslutet 1945 förvandlades Malmö Museum från ett offentligt museum till en flyktingförläggning för de som räddats ur nazismens koncentrationsläger genom Röda Korsets räddningsaktion De vita bussarna. (01:44)