$left
$middle

Drömmen om Malmö

Kan poesi skapa en känsla av igenkänning även med berättelser som ligger långt bortom ens egen verklighet? Sex unga poeter från Malmö framför verk som speglar deras upplevelser av staden.

Drömmen om Malmö är en poesikväll som bjuder in dig att utforska det som sträcker sig bortom din egen verklighet. Hur kan poesins språk beröra och framkalla en känsla av igenkänning, även när berättelserna ligger långt bortom ens egen horisont? Kan du förstå utan att relatera? Kan du relatera utan att du förstår? 


Sex unga poeter

Hör sex unga poeter från Malmö framföra verk som alla speglar deras upplevelser av livet i Malmö. Poeter vars ord väver samman olika stilar och uttryck med sin egen unika prägel och sårbarhet.

Poesikvällen Drömmen om Malmö har skapats av de båda poeterna Illari Jozwikowska och Mirna Dirawi, vars vägar korsades när de båda deltog i Ortens bästa poet 2022. Tillsammans kommer de guida oss genom en poetisk afton som både utmanar och berör. 

I samarbete med Fryshuset.


Dania Aziz

Med en passion för att uttrycka sina upplevelser och tankar genom poesi har 14-åriga Dania Aziz från Helsingborg utvecklat en unik förmåga att fånga känslor och skapa en mörk och realistisk ton i sina dikter. Genom att använda alla sina sinnen skapar Dania en tolkning som berör. Med sin kreativitet och förmåga att sätta ord på djupa känslor, har Dania funnit ett kraftfullt sätt att uttrycka sig och inspirera andra. Hon har tidigare arrangerat egna evenemang, deltagit i samarbeten samt hunnit uppträda på flera ställen i Skåne.


Zuego

Zueogo kommer ursprungligen från Gambia och England men är född i Stockholm och uppvuxen i Malmö. Hans poesi kretsar kring både sina egna och andras livserfarenheter. Det människor väljer att inte lyfta, det för Zuego fram i ljuset. Hopp och kärlek men samtidigt mycket sorg. En kämpe som vill gott.


Maryam Missawi

Maryam Missawi är en 22-årig musiker, artist och poet/skribent. Med symbolik och mytologi tolkar hon sina egna reflektioner och berättelser i poesin. Hon beskriver sina texter som ett sätt att sätta eld på samhället och sedan vandra sedan rakt in i skogen där vargarna ylar. Inspirerad av naturen, kärleken och en inre spirituell revolution, låter hon pennan blöda.


Yousef Itani

Yousef är ett namn som delas av många. Men Yousefs historia är unik. 22-årig Malmöit som fått sitt liv format i Rosengård, hans hjärtas hem. Trots de utmaningar och fördomar som omgett hans uppväxt är han stolt över sin bakgrund och tacksam för varje erfarenhet. Hans poesi kretsat kring de minnen, lärdomar och känslor som han upplevt under sina 22 år.


Allan Malla

Allan Malla, 25 år gammal, boxas på elitnivå för danska landslaget och arbetar  till vardags med människor och deras hälsa. Han har skrivit poesi sedan 17-18 års åldern och delar nu med sig av både livets ljus och mörker.


Maja Spennare

24-åriga Malmöbon Maja Spennare levererar en rytmisk poesi i storytelling-format där hon fångar upp och bryter ner problematiska strukturer i dagens samhälle. Inte sällan väcker hennes texter stort engagemang bland åhörare.


Läs mer om Bastionen Uppsala

Denna programpunkt teckenspråkstolkas.


Tillgänglighetsanpassning

  • Hörselnedsättning

Teckenspråkstolkning

Mer information om Bastionen Uppsala

  • Bastionen Uppsala ligger intill kanalen, bara ett stenkast från Malmö Central.

sv