Vad är Malmö in the making?

Under 2023 kommer Malmö stads satsning Malmö in the making att utforska vad stadens rum, arkitektur och kultur betyder för Malmöborna och hur vi tillsammans kan forma stadens utveckling.

Globalt samtal om framtidens livsmiljöer

Malmö in the making sker i samarbete med Köpenhamn som under 2023 innehar titeln “World Capital of Architecture”.

Tack vare att Köpenhamn är internationell arkitekturhuvudstad är de i fokus för det globala samtalet om framtidens livsmiljöer.

Under året kommer de tillsammans med sina samarbetspartners anordna en lång rad programpunkter och evenemang, bland annat den stora, internationella arkitekturkonferensen Sustainable futures – leave no one behind i Köpenhamn den 2-6 juli 2023.

En satsning i tre delar

Satsningen Malmö in the making består av tre olika delar: en serie nedslag med samtal om framtidens livsmiljöer som sprids under året, ett publikt program i september samt utlysningen Power of Places.

Nedslag: samtal om framtidens livsmiljöer

Med Malmö in the making vill vi utforska de utmaningar som Malmö står inför både lokalt och globalt när staden växer och utvecklas. 2023 kommer vi att utforska, diskutera och lära oss mer om vad stadens rum, arkitektur och kultur betyder för Malmöborna och hur vi tillsammans kan bidra till att forma stadens framtida utveckling. Vi gör det med hjälp av en samtalsserie som kopplar an till etablerade evenemang i staden till exempel Southern Sweden Design Days.

Publikt program

I samverkan med lokala aktörer inom arkitektur, akademi, näringsliv, kultur samt civilsamhälle har Malmö in the making som mål att planera och genomföra ett spännande program med engagerande evenemang och aktiviteter om stadens rum, arkitektur och kultur för Malmöborna över hela staden under hela  september 2023. Alla som ville bidra med en programpunkt hade möjlighet att anmäla sitt intresse i ett Open Call som höll öppet till och med 2 maj.

Det publika programmet äger rum 1–30 september 2023.

Utlysning: Power of Places – styrkan i det lokala

I samband med Malmö in the making har ArkDes och Malmö stad, med stöd av Malmö Förskönings- och Planteringsförening, genomfört en utlysning för att hitta två tvärdisciplinära team för uppdraget att undersöka vad som händer när lokala resurser och lokalt kapital tas tillvara, får gro och växa i stadsdelarna Nyhamnen och Rosengård. Projektet utförs mellan mars och november 2023. 

Stadsmiljö med duvor på marken

Foto: Ikram Abdulkadir

Om fotografierna som används i Malmö in the making

De flesta fotografierna som används inom Malmö in the making är tagna av den Malmöbaserade konstnären Ikram Abdulkadir. Ikram Abdulkadir är bland annat aktuell med en utställning på Fotografiska i Stockholm 28 april 2023 - 23 juli 2023 och har uppmärksammats för sina kärleksfulla och intima porträtt av vänner och familjemedlemmar, bilder som har publicerats i magasin som The Guardian, Vice Arabia, Paletten och uppmärksammats i SVT-programmet Hemmakultur.

Aktuellt om arkitektur, konst och kultur

Målarbok ska väcka barns tankar om stadsutveckling i Malmö

Vad vill du skapa i Malmö? Så lyder frågan i målarboken som Malmö in the making tagit fram för att väcka barns och ungas tankar om stadsutveckling. Med hjälp av bibliotek, förskolor, museum, fritidsgårdar och allaktivitetshus hoppas vi att målarboken ska nå så många unga Malmöbor som möjligt.

Utforska Malmö in the making genom 100 unika programpunkter

Nu presenteras det publika programmet för Malmö in the making. Under hela september välkomnas Malmöborna till en månad fylld med upptäckter och roliga aktiviteter. Malmö stads satsning tar sin form med 100 programpunkter som spänner över allt från konstnärliga utställningar till guidade stadsvandringar, filmvisning och quiz.

En händelserik vecka med Malmö in the making väntar

Under vecka 21 hittar du Malmö in the making på flera evenemang runtom i staden. Ses vi på Southern Sweden Design Days, Business Arena Syd eller på nedslaget om konstens och kulturens plats i Malmö den 25 maj?

sv