$left
$middle

Vindkraft

Arbetet med att öka den lokala förnybara energiproduktionen fortsätter. Ett sätt att bidra till detta är att bygga nya vindkraftsanläggningar. Malmö stad satsar på vindkraftverk både på kommunens egen mark och på andra platser i landet. Det finns även privata vindkraftsatsningar i Malmö.

För att tydliggöra möjligheterna till vindkraftsatsningar inom Malmö stad har områden lämpliga för vindkraft pekats ut i Malmö stads översiktsplan.

Vindkraft på kommunägd mark

Malmö stad har i dagsläget 100 procent förnybar elförsörjning i de kommunala verksamheterna, där cirka 89 procent är inköpt vattenkraft, cirka tio procent är vindel från vindkraftverk på annan ort och cirka 1 procent är solel som produceras i kommunägda fastigheter.

I syfte att öka den lokala produktionen av förnybar el undersöker Malmö stad möjligheten att etablera vindkraftverk inom kommungränsen.

Detta är en komplicerad process där hänsyn måste tas till vindkraftverkens störande effekter samt inverkan på exploatering och infrastruktursatsningar.

Några av de områden där vindkraft prioriteras enligt översiktsplanen ligger på kommunägd mark längs med Yttre Ringvägen. Malmö stad undersöker möjligheterna att etablera vindelproduktion kring detta område.

Många områden faller bort i planeringen på grund av säkerhetsavstånd till infrastruktur, hänsynsavstånd till bostäder och kyrkor, gränsvärden för buller och skuggstörning med mera. Två vindkraftverk vid Oxie kan ha möjlighet till att producera 28 000 MWh per år. Det motsvarar cirka 19 procent av Malmö stads elanvändning, eller hushållsel för 5 600 lägenheter (5 000 kWh per år). Under våren 2021 genomför Malmö stad samråd för dessa vindkraftverk.

På inramningsvallen för en planerad markutfyllnad i Norra Hamnen och upp till 300 meter ut i havet har Malmö stad utrett förutsättningarna för vindkraft har utretts. Vindkraftverk med renodlad havsplacering har visat sig mycket dyra att genomföra, medan vindkraftverk med fundament integrerade i inramningsvallen är mer lönsamma.

Fastighets- och gatukontoret arbetar med att ta fram tillståndsansökan för en vattendom för utfyllnaden, vilket krävs om tilltänkt placering ska vara möjlig. Ansökan omfattar upp till tre vindkraftfundament i form av extra utfyllnader intill inramningsvallen.

Etablering av två större vindkraftverk har en investering på cirka 150 miljoner kronor, vilket ger 36 000 MWh per år. Det motsvarar 24 procent av Malmö stads elanvändning, eller hushållsel för 7 200 lägenheter.

Projektering och tillståndsansökan för vindkraftverken görs om vattendomen för utfyllnad har vunnit laga kraft. Mer information finns i detaljplan 5625 för Norra Hamnen - delområde 2.

Privata vindkraftsatsningar

I en tätt bebyggd kommun som Malmö är det mycket som ska få plats. Vindkraft behöver en del utrymme, men några aktörer har etablerat vindkraftsanläggningar.

Ojämförligt störst bidrag till kommunens förnybara elproduktion ger den havsbaserade vindkraftparken Lillgrund, vilken invigdes 2008 och ligger strax söder om Öresundsbron. Med sina 48 turbiner om totalt 110 megawatt effekt producerar anläggningen cirka 330 000 megawattimar el per år, vilket motsvarar hushållsel för omkring 66 000 lägenheter.

Som gott exempel inom industriområde byggde företaget Carl F år 2013 ett småskaligt vindkraftverk om 45 kilowatt på sin återvinningsanläggning i Norra Hamnen. Tack vare detta tilldelades Carl F Skånes vindkraftsakademis pris för hur de visar på vindkraftens möjlighet att samexistera med närliggande verksamheter.

Två projekt som hade godkänts av Malmö stad, men som i högre instans fick avslag på grund av kulturmiljöpåverkan, var Eolus Vind AB:s som ville bygga en 850 kilowatt turbin vid Tygelsjö, samt Eon Vind AB:s (sedermera RWE Renewables) planerade vindkraftverk om tre megawatt vid Petersborg. Verket vid Petersborg var tänkt att producera förnybar el som kompensation för utbyggnaden av Hyllie.

En anläggning som avvecklades år 2017 var Boel i Norra Hamnen, ett vindkraftverk om två megawatt som i cirka 15 år producerade förnybar el som kompensation för utbygganden av Bo01 i Västra Hamnen.

Samtal förs nu mellan svenska RWE Renewables och danska Hofor, stöttat av Malmö stad och Köpenhamns kommun, om en gemensam havsbaserad vindkraftpark på grundet Sjollen i Öresund. Lokaliseringens beräknade elproduktion håller på att utredas.

sv