BEST
Ekosystemtjänster är en förutsättning för vår överlevnad på jorden. I BEST-projektet har vi studerat vilka möjligheter och hinder som finns för en integrering av ekosystemtjänster i den fysiska planeringen.
I staden sker produktionen av ekosystemtjänster av de ekosystem som är knutna till den grönblå infrastrukturen. Den långsiktiga försörjningen av ekosystemtjänster i den täta hållbara staden är därmed beroende av hur vi hanterar den grönblå infrastrukturen inom den fysiska planeringen. Vikten av att ta hänsyn till ekosystemtjänster tas upp i såväl internationella som nationella miljömål och i regeringens betänkande SOU 2013:68 poängteras att ”integreringen av ekosystemtjänster behöver ske inom många politikerområden och samhällssektorer”.
Plan och bygglagen (PBL) har en avgörande roll för möjligheten att skapa förutsättningar för den grönblå infrastrukturen. I BEST-projektet har vi därför studerat vilket befintligt lagstöd PBL erbjuder med syftet att bevara, stärka och skapa grönblå infrastruktur. Vi har också undersökt det rådande kunskapsläget kring ekosystemtjänstbegreppet bland kommunala och regionala tjänstemän med ansvar för den fysiska planeringen, samt hur den nuvarande integreringen av ekosystemtjänster fungerar gällande översiktsplanering, detaljplanering, tillgång på planeringsunderlag och i själva planeringsprocessen.
BEST-projektet genomfördes med stöd från Boverket och i projektet ingick följande åtta kommunala aktörer: Malmö (projektledare), Kristianstad, Trelleborg, Ystad, Vellinge, Eskilstuna, Upplands Väsby och Stockholm samt regionala aktörer i form av Länsstyrelsen i Skåne, Länsstyrelsen i Stockholm, Region Skåne samt Stockholm läns landsting (via Tillväxt- och regionplaneförvaltningen).