Samskapande stadsutveckling i Södra Kirseberg
Genom samarbetsprojektet Malmö Innovationsarena har Malmö stad tillsammans med fastighetsägaren och lokala aktörer kunnat pröva och utveckla nya arbetssätt och former för gemensam områdesutveckling.
I Kirsebergs gamla industriområde planeras det en ny stadsdel, med bostäder, skolor, arbetsplatser, parker med mera.
Fastighetsägaren Jernhusen, lokala aktörer och Malmö stad har tillsammans testat nya former för samarbete för att involvera fler att vara en del av en större stadsomvandling i närområdet.
Fyra exempel på arbetssätt och aktiviteter
Hur kan barn och stadsplanerare hitta ett gemensamt språk som berättar om barnens drömmar och visioner om sin samtida och framtida stad?
Konstnärliga metoder i stadsutveckling
Dansbyggen är en rörelseverkstad och interaktiv dansupplevelse som undersöker stadsutveckling genom rörelse, miljö och material. Eleverna träffar en danskonstnär som genom rörelse, bild, form och spel gestaltar barnens upplevelser och behov på Kirsebergs nya kreativa område. Kulturupplevelsen har kunnat göras interaktiv och kopplas det till pågående stadsutveckling. Utgångspunkten har varit den huvudgata som i framtiden planeras knyta ihop Kirseberg, de tidigare järnvägsverkstäderna och resten av Malmö.
Arbetet har tagits fram med inspiration från nätverket Arkitekturpedagogerna i Göteborg och Västra Götaland
Relaterade länkar:
Med 20 års erfarenhet av brukardriven stadsutveckling och samskapande aktivering av övergivna industrifastigheter, har den danska frivilligorganisationen GivRum haft en stödjande roll i utvecklingen av de tidigare järnvägsverkstäderna.
Uppdraget har också innefattat att ta fram en modell som både kan ge avstamp i det fortsatta arbetet i lokstallarna och för att sprida kunskapen vidare till andra stadsutvecklingsprojekt inom såväl Malmö stad som på andra platser.
Målet är att dela de erfarenheter som finns inom brukardriven stadsutveckling, därför har vi systematiserat arbetet i en tillgänglig modell för spridning. Till varje steg ingår också ett arbetsblad med stödfrågor för att hjälpa till i processen. Det stora analysarbetet ligger i de två första stegen, där möjlighetsfönstret för lokala krafter att agera ska matchas med de lokala behoven och resurserna för att faktiskt kunna agera. Här gäller det att den som rent formellt äger processen vågar bjuda in och därefter stärka den lokala kapaciteten så att även lokala aktörer kan bidra till utvecklingen. Det innebär också att lämna över en del av makten så att alla inblandade kan bli vinnare på tillsammansarbetet. Aktiveringsfasen mobiliserar lokala aktörer för att tillsammans testa lösningar i liten skala. Detta synliggör värdet av samarbete för varje enskild aktör och ett kontinuerligt "firande" ger energi för att gå in i organiseringsfasen. Där ges den lokala gemenskapen en juridisk form med kapacitet och legitimitet för att aktivt kunna arbeta vidare med området på en strategisk nivå. Målsättningen är motståndskraftiga lokala gemenskaper som kan bygga vidare på den lokala kulturen och identiteten.
Relaterade länkar:
- Femstegsmodellen på engelska Pdf, 666.6 kB. (Pdf, 666.6 kB)
- Arbetsblad på engelska till varje steg i modellen Pdf, 733.3 kB. (Pdf, 733.3 kB)
- Översikt av femstegsmodellen på engelska Pdf, 436.7 kB. (Pdf, 436.7 kB)
Backanatten är Kirsebergs egen kulturnatt och har varit en årlig tradition i snart 30 år. Som ett steg i att låta den pågående stadsutvecklingen bli en resurs i det lokala området öppnades järnvägsverkstäderna upp för allmänheten under Backanatten.
"Modet finns att låta de som ska använda ett område själva arbeta med utvecklingsarbetet. Staden är lyhörd för sina invånares önskemål och anpassar verksamheter efter människors behov. Malmöborna deltar därmed aktivt i stadens utveckling. Lokala initiativ uppmuntras och ger synliga avtryck i stadsbilden.” Stadsbyggnadsvision, Översiktsplan för Malmö, 2018.
Stadsbyggnadsvisionen har utgjort en målbild för det vi tillsammans med Jernhusen och med befintliga verksamheter i de tidigare järnvägsverkstäderna kommit att kalla för en gemensam Skaparhöst. Det är ett utforskande arbete inom genomförandet av Översiktsplanen Södra Kirseberg och Östervärn.
Målen för skaparhösten har varit desamma för Malmö stad och fastighetsägaren för området:
- Skapa urbana mötesplatser
- Stärka den lokala kulturella identiteten
- Bidra till en mer sammanhållen stadsdel
Skaparhösten utgjorde ett första test av hur befintliga aktörer i ett område kan vara en del av utvecklingen. Det är också ett första steg i att bjuda in lokalsamhället till de tidigare järnvägsverkstäderna som under stora delar av sina nästan 100 år varit stängt för just allmänheten.
Invigning av cirkushotell, sneak peek på omvandlingen av den stora vagnhallen och "ruderat-fotboll" på bangården. Vårens fortsatta process utifrån lokala behov och möjligheter ledde fram till att området med gemensam kraftsamling än en gång kunde öppnas upp.
Efter Skaparhösten fanns det ett stort intresse för att fortsätta samarbetet mellan fastighetsägare, verksamheter på området och Malmö innovationsarena. Skaparhösten visade att det var möjligt att utveckla området på ett nytt sätt, och skapade momentum för att fortsätta arbetet. Det nätverk som verksamheterna under 2018 börjat bygga upp bjöd in till en kick-off för alla verksamma i området, och tog därefter ansvaret för att öppna upp området även under våren genom ett "Öppet hus". "Tack vare det gemensamma arbetet till Backanatten har vi kunnat engagera så många fler på området inför öppet hus" konstaterar Jens Almgren på Nordic Street Food, som har utvecklat sin foodtruck-depåplats i vagnhallen till en livlig mötesplats med lunch, afterwork och evenemangskoncept. Processledaransvaret överlämnades därmed tillbaka till de lokala behovsägarna och aktörerna som kunnat anpassa sitt engagemang i platsens utveckling utifrån sina egna behov.
Under dagen bjöd Jernhusen, GivRum och Malmö innovationsarena in till ett inspirationsseminarium för att inspirera till en lokal samskapande stadsutvecklingsmodell. Detta vävdes sedan ihop med föreläsningar, historiska vandringar och en gemensam utställning producerad av stadsbyggnadskontoret och de skolor och förskolor som engagerat sig i områdets utveckling. 1 500 besökare räknades in under dagen och kvällen.