Publicerad 2019-07-23 15:09

Senast uppdaterad 2019-07-24 14:39

Mat smakar bättre tillsammans

Denna artikel var med i april-juninumret av Vi tillsammans 2019.

Varje vecka samlas ett gäng besökare på mötesplats Ignis för att äta lunch i gott sällskap. Ignis serverar mat dagligen, men en dag varannan vecka anordnas lunchen enligt mötesplatsernas aktivitet ”gemensam måltid”. Då kommer Lina Lilje som är aktivitetsledare hit och höjer trivselfaktorn lite extra.

- Gemensam måltid är en aktivitet där vi erbjuder mötesplatsbesökare att äta tillsammans i en trevlig miljö. Många sitter ensamma hemma och äter och vi vill ändra på det eftersom vi vet att mat oftast smakar bättre tillsammans. Jag gör måltidssituationen lite extra glamourös och trivsam med fin dukning. Ibland ordnar vi en workshop eller ett föredrag i anslutning till lunchen också, berättar Lina Lilje.

Sju herrar har samlats för att äta lunch den här dagen. Bordet pryds med lila duk och tända värmeljus. Rosa tulpaner förhöjer stämningen. Maten kommer från tillagningsköket på Lekattens restaurang och det doftar gott ur grytorna som står framme.
- Det serveras bra mat här. Jag åker hit varje vecka för att äta lunch, träffa vänner och delta i aktiviteter som stickning, biljard och målning. Min mor gick hit tidigare. Då blev jag också bekant med mötesplatsen och jag trivs här. Jag har provat att äta lunch ute på stan på olika restauranger, men tröttnade och saknade umgänget, säger Stefan Jeppsson.

Popmusik strömmar på låg volym ur högtalarna. Idag serveras det spagetti bolognese med riven parmesan. Glasen fylls med lingondricka, mjölk eller vatten. När lunchen är framdukad börjar matgästerna äta under tystnad. Några förser sig med sallad och ketchup.
Men snart samtalas det runt bordet. Herrarna diskuterar favorit-
rätter och munnarna vattnas över dansk fläskesteg och rödspätta med remoulad och citron. Lax är en annan favorit.
- Jag är från Småland så jag vill ju gärna ha lingon till allt, skojar Karl-Erik Bornlid.
- Det går att framföra önskemål till kocken på Lekatten. Han är väldigt lyhörd. En gång var det någon som önskade sig brännesnuda, av nostalgiska skäl, och då serverades det. Brännesnuda är en kålsoppa med mycket kött i, förklarar Stefan Jeppsson.

(fr.v). Bertil, Stefan och Karl-Erik vid matbordet.

Lina Lilje sitter med och äter och småpratar med bordsgrannarna, om allt från fiskehoddorna och dåtidens strävsamma fiskargummor till Malmö FF. Det går att få en portion till för den som vill.
- Men man måste ha plats till efterrätt och kaffe med, säger Börje Ottosson och lägger ifrån sig besticken.
Idag blir det pannacotta med jordgubbssås. Det erbjuds efterrätt vid varje lunch, och på måndagar är det alltid chokladpudding vilket uppskattas av många. Men inte av alla.
- Jag tycker bäst om frukt med grädde, menar Karl-Erik.

När tallrikarna är renskrapade hjälps några åt att duka av.
Bertil Waldnert ser belåten ut:
- Det var ju gott idag också!
- Ja, det var gott, instämmer de andra.
Lina ställer fram skålar med blandad frukt för den som vill avrunda måltiden.
- Det är mycket för sällskapet som jag är här. Alla gubbarna är ju bra. Det är gott att ha sådana här grejer när man är gammal, säger Karl-Erik.

Börje Ottosson är född och uppvuxen i Kirseberg och bor kvar i området än idag. Liksom Kjell Skartoft.
- Många av oss har lärt känna varandra här på mötesplatsen. Det var mer gemenskap i grannskapet förr och man hjälptes åt på ett annat vis. Då kunde man gå och fråga grannen om en kopp mjölk. Nu vet man knappt vem som bor bredvid en. Det är lite synd, säger Kjell.

Nu är det dags för kaffe. Karl-Erik erbjuder sig att hämta en kopp till bordsgrannarna också:
- Man måste upp och hoppa lite efter middagen och då brukar jag ta kaffe till gubbarna, till de som vill ha.
Efter kaffet reser sig några för att gå in och titta på biljardtävlingen som pågår i rummet intill. Några sitter kvar och småpratar en stund innan de också bryter upp.
- Ja, då ses vi imorgon. Då får vi grönkålssoppa, säger Börje och pekar på veckomatsedeln som är uppsatt på dörren.

Text: Sara Strand, Foto: Johan Nyberg