Publicerad 2019-07-23 15:01

Senast uppdaterad 2019-07-23 15:08

Mot nya äventyr i Malmö

Denna artikel var med i april-juninumret av Vi tillsammans 2019.

Jan Book, mötesplatsbesökare och "livsresenär".

Jan Book har alltid gillat äventyr och att besöka nya platser i världen. Nu har han bytt världen mot Malmö och resor i hemstaden, när han
besöker någon av Malmös åtta mötesplatser.
– Jag är så tacksam för den julklapp Malmö stad gav oss pensionärer. Nu åker vi gratis på bussen mellan klockan 9 och 15 varje vardag. Det har förändrat mitt liv, berättar han.

Jan är 72 år och har under många decennier bott på samma adress i stadsdelen Dammfri. En dag tog han steget över till andra sidan gatan. Där låg Dammfrigårdens mötesplats. En anslagstavla mötte honom med information om att de anordnar boule. Det blev början på en ny resa i Jans liv.
– Jag har alltid varit igång och idrottat mycket. Jag har spelat volleyboll, tävlat i kanot och spelat bowling. De senaste åren har jag blivit begränsad i min rörlighet på grund av proteser i höfterna. När jag såg att mötesplatsen ordnade boule tändes ett hopp inom mig. Armarna kan jag ju röra, berättar han.

Jan gick över och pratade med bouleledarna på Dammfrigården och fick ett positivt svar. De var mycket trevliga och välkomnade honom varmt i gemenskapen. Boulen har till och med väckt hans gamla vinnarskalle från förr.
Efter ett tag hittade han mötesplatsernas tidning med aktiviteter från Malmö stads alla åtta mötes-platser. Han tänkte: "Vilken grej! Det här måste jag testa."
– Jag reser runt med bussen nu och upptäcker platser i Malmö där jag aldrig varit förut trots att jag bott här i stora delar av mitt liv, säger Jan.
En favorit är mötesplats Lyckan i Nydala. Han får något drömskt i blicken när han pratar om våfflorna med grädde och sylt som serveras där.
– Trots att jag bor på andra sidan stan tar jag buss 8 hela vägen tack vare de gratis resorna. Vi är som en familj på Lyckan. Jag kommer dit, tar en kopp kaffe och snackar en stund. Det bästa är gemenskapen och de goda våfflorna för en hyfsad peng.

Han menar att många pensionärer inte har det inte så gott ställt. Men många han känner kommer ut och träffar människor och rör på sig tack vare att de kan åka gratis på bussarna.
– Här har kommunen verkligen tänkt rätt. Jag är så glad att de tänker på oss pensionärer och jag tror att de vinner på det i längden. Många mår bättre och blir friskare av att komma ut.
– Jag som alltid älskat att resa och träffa nya människor kan göra det varje dag i min egen hemstad. Det har förändrat mitt liv.

Om han fick önska så skulle det finnas en pensionärsrabatt på Skånetrafikens sommarkort.
– Tänk att kunna åka runt i Skåne på sommaren och hälsa på barn, barnbarn, släkt och vänner.

Text och foto: Anna Svensson