Publicerad 2019-10-02 10:17

Senast uppdaterad 2019-10-02 10:53

Dietist Frida Axberg: Lyft blicken från läkemedelslistan till kylskåpet!

Denna artikel var med i oktober-decembernumret av mötesplatstidningen Vi tillsammans 2019.

Frida Axberg arbetar som dietist i Malmö stad. Hon arbetar med frågor som rör mat, måltider och nutrition, och har en gedigen kunskap om hur kosten påverkar oss, speciellt när vi blir äldre.
Nedan berättar hon vad "hälsosam" mat innebär och vad man själv kan göra för att förbättra sin kost som äldre.

Vad är hälsosam kost?

Det kan skilja sig åt från person till person. Det som är hälsosamt eller nyttigt för en, kan vara ohälosamt för en annan, baserat på exempelvis fysiska förutsättningar och eventuell sjukdomsbild. För att få i sig bra med näring så är min grundinställning att maten ska vara god och gärna ätas i gott sällskap. Med det sagt är det förstås viktigt att äta varierat, för att få i sig det kroppen behöver. Ett exempel skulle kunna vara att välja in mer färgglada frukter och grönsaker på tallriken. Stark färg i frukter och grönsaker indikerar höga halter av antioxidanter. Dessa minskar oxidativ stress i kroppen och minskar därmed risken att drabbas av exempelvis cancersjukdomar och hjärt- och kärlsjukdom.

Varför är det så viktigt att äta bra när vi blir äldre?

Vad kroppen behöver skiftar under olika delar i livet och när vi blir äldre finns det vissa saker som ändrar sig drastiskt. När vi bli äldre har vi inte heller alltid samma reserver eller förmåga att kompensera för brister som när vi var yngre. Jämför en yngre person med järnbrist med en äldre: medan den yngre personen blir yr och okoncentrerad kan det leda till ett olyckligt fall med påföljande benbrott för den äldre personen.
Kosten är alltså otroligt viktigt för vårt välmående, det finns mycket man kan förebygga och underlätta med hjälp av kost. Som dietist skulle jag därför gärna se mer systematiskt arbete med mat som en del av medicinsk behandling. Man kan anpassa mat till personer med leversjukdom, njursjukdom, hjärt- och kärlsjukdom, inflammatoriska sjukdomar, vid sårläkning och vid fallrisk. Tänk om vi inom sjukvården kunde lyfta blicken från läkemedelslistan på det här sättet en stund och istället titta in i patientens kylskåp!

Att vara uppmärksam på i sin kost som äldre:

Läkemedel

Om man tar läkemedel ska man vara uppmärksam på att vissa av dessa kan sätta hunger- och mättnadssignaler ur spel. Därför kan det vara bra att ha en jämn måltidsrytm, så att kroppen vet när den kan förvänta sig att få mat.

Järn

Många äldre lider av järnbrist, närmare bestämt var femte person över 65 år. Eftersom järn är en förutsättning för syretransporten innebär det att man lätt kan bli yr, orkeslös, få koncentrationssvårigheter och till och med hjärtklappning.

D-vitamin

D-vitamin är också ett viktigt näringsämne för framförallt äldre. Det är viktigt för immunförsvaret, en bibehållen muskelstyrka och för skelettet. Behovet av D-vitamin är dubbelt så stort bland äldre. Solen är den viktigaste källan till aktivt D-vitamin i kroppen. Därför är det viktigt att man ofta kommer ut på promenader. Under vinterhalvåret står solen dock för lågt på himlen för att vi ska kunna använda oss av solens strålar för att bilda D-vitamin i kroppen. Då blir D-vitaminrik mat extra viktigt.

Protein

Behovet av protein ökar också när vi blir gamla. Täcker man inte sitt proteinbehov förlorar man muskler och immunförsvaret tar stryk.

Vätska

Förmågan att känna törst avtar med åldern och det går inte alltid att förlita sig på att man känner när man är törstig. Det är viktigt att man får i sig lagom mycket med vätska. Ett tillräckligt vätskeintag är en förutsättning för att kroppen ska kunna göra sig av med slaggprodukter som bildas naturligt, men även läkemedelsrester. De flesta behöver dricka mellan 1,5-2 liter vätska per dygn. Men vid exempelvis hjärtsjukdom, njursjukdom och leversvikt kan det vara svårt att reglera vätskebalansen i kroppen och då är det också viktigt att inte dricka för mycket.

Illustration över olika livsmedel.

Vad ska jag äta mer av för att få i mig:


Järn: Rött kött och inälvsmat, baljväxter, ägg, frön, gröna bladgrönsaker

 

D-vitamin: Fet fisk, kantareller, ägg och berikade mejeriprodukter

 

Protein: Baljväxter, ägg, fullkornsprodukter, nötter