”Ensam är inte stark”- samtalsgruppen för att bygga gemenskap

Denna artikel var med i januari-marsnumret av mötesplatstidningen Vi tillsammans 2020.

Fyra kvinnor och en man sitter runt ett bord och diskuterar.

”Ensam är inte stark” heter den må bra-grupp som träffas varannan vecka på Dammfrigården för att knyta nya kontakter och prata om allt som hör livet till. Tidningen "Vi tillsammans" fick vara med en stund i samtalen en disig vintereftermiddag.

- Tanken med gruppen är att förebygga ofrivillig ensamhet och våga satsa på att må bra. Alla behöver gemenskap och man mår bra av att vara tillsammans, förklarar Jasco Mesetovic som är psykiatrisjuksköterska från hälsa-, vård, och omsorgsförvaltningen som leder samtalsgruppen. Jag försöker ”aktivera” alla i gruppen så att de känner sig involverade, sedda, bekräftade och respekterade. Vi är tre psykiatrisjuksköterskor som har tagit initiativ till samtalsgruppen. Vi tänkte att samtalen inte behöver vara centrerade kring svåra problem. Det handlar om samtal kring livet som det faktiskt är, som förenar oss och påminner oss om att vi är mänskliga.

Gruppen utgår från ett tema varje gång. Den här gången är temat ”Åldrandets möjligheter och svårigheter”.

- Tyvärr blir man ju begränsad i vad man kan göra när man blir äldre. Jag brukade älska att tvätta fönster och stryka, säger Bodil Pettersson.

En kvinna pratar med en kvinna och en man runt ett bord.

Maria Borsodi som sitter två stolar bort, ger ifrån sig ett litet ”oj”. Hon berättar att det verkligen inte är hennes favoritsyssla men att hon är väldigt imponerad. Resten av gruppen fnissar igenkännande.

- Ja, det är nog lite ovanligt att jag gillar städning så mycket, de flesta brukar inte tycka om att tvätta fönster, medger Bodil. Men nu när jag blivit äldre och har begränsad rörlighet kan jag inte göra det längre, det är lite synd. Men jag har ett nytt intresse nu, jag har precis börjat att lägga pussel och det är så roligt!

Margit Laurits som lyssnat intensivt håller med.

- Jag tycker också det är roligt att lägga pussel men det är lite tråkigt när man måste riva sönder det igen. Men man har ju inte plats till allt. Å andra sidan får man chansen att bygga något nytt, precis som med allt här i livet.

Bodil berättar om en bortgång som nyligen drabbat hennes familj. De andra lyssnar och beklagar.

- Att få dela med sig och att ha människor som lyssnar utan att avbryta är så viktigt. Därför tycker jag om att vi har lite förhållningsregler här och att alla både lyssnar och ger.

Alla tre har varit med sedan gruppen startade och ser fram emot varje tillfälle.

- Det glädjer mig verkligen att få komma hit. Man får höra om alla möjliga händelser och jag får chansen att prata av mig lite. Vi pratar ju om allt möjligt, ofta det roliga men också det sorgliga som hör livet till, säger Maria.

Jasco beskriver samtalen i gruppen som att man ”varmpratar” istället för ”kallpratar”.

- Om man slår upp ordet kallprat får man upp definitionerna: innehållslöst prat, ytlig konversation, struntprat, dösnack och så vidare. Varmprat däremot är motsatsen till samtal som går på tomgång om ingenting. Varmprat är samtal med substans som ger utbyte för alla involverade. Det är det vi försöker skapa i gruppen. Att känna samhörighet är ledordet när vi samlas och alla är välkomna hit!