IT utan strul när seniorer lär seniorer

Denna artikel var med i januari-marsnumret av mötesplatstidningen Vi tillsammans 2020.

"SeniorNet" har IT-café på Tuppen. Cecilia Denne och Inger Sparrvik.

I datorsalen på Tuppen har IT-café-deltagarna precis startat sina datorer. Någon skriver brev och någon ser svartvit film från förr. Handledare Cecilia Denne, som tidigare arbetat på bibliotek, finns på plats för att ge goda råd och tips till den som behöver.

– Deltagarna kommer gärna hit för att sitta vid datorn en stund, säger Cecilia Denne. En del vill få hjälp med ett datorprogram eller med mobiltelefonen, med att betala räkningar via internetbanken eller beställa biljetter till ett evenemang. Ibland ska någon ut och resa och vill söka på internet efter sevärdheter och aktiviteter på resmålet.

Det är föreningen SeniorNet som anordnar mötesplatsens IT-café och det går bra att prova på aktiviteten vid två tillfällen för att sedan välja att bli medlem. Deltagarna kan välja att ta med sig en bärbar dator, mobiltelefon eller läsplatta och koppla upp sig på Tuppens wifi eller använda datorerna som finns i lokalen.

Inger Sparrvik har besökt IT-caféet under nästan fyra år.
– Jag kunde ingenting om datorer och mobiltelefoner tidigare, men efterhand har jag lärt mig det jag behöver till husbehov, som att bifoga bilder till sms och söka information på Internet. Annars är jag en sådan som helst skriver brev för hand. Jag fick en bärbar dator av min dotter men den har jag nästan aldrig öppnat.

– Många har en mobiltelefon eller en padda som de fått av barn eller barnbarn, men vet inte riktigt hur de ska hantera den. Vi är ju generationen som inte vuxit upp med den här tekniken, menar Cecilia Denne. Det är ofta någon som nyfiket tittar in i lokalen och när de ser vad vi gör kan de säga ”oh det där skulle jag behöva hjälp med!”

Bengt Hammar sitter och knappar på tangentbordet. Han ska skicka e-post till sin bonusson i Polen.
– Jag skriver till honom varje vecka och så pratar vi på Messenger i mobiltelefonen. Där kan vi både höra och se varandra, säger han. Jag var novis när jag kom hit 2012. Då hade jag en bärbar dator men den pajade så jag köpte en padda. Nu har jag lärt mig en liten bråkdel och när något hänger upp sig får Cecilia hjälpa mig. Men det är framför allt för umgänget som jag kommer hit egentligen.

– Den sociala samvaron är också en viktig del, att vi tar en kaffepaus och pratar lite, säger Cecilia Denne.

– Ja, vi har det trevligt här. Det har blivit en liten fast punkt i tillvaron för mig och onsdagar är en helig dag, säger Bengt Hammar.

I ett annat rum på mötesplatsen pågår samtidigt en liknande aktivitet som kallas ”äldre lär äldre”. I studiecirkelform hjälps handledare Vasile Popescu och besökarna tillsammans åt att lösa problem och frågor som handlar om datorer, läsplattor och mobiltelefoner.

– Vi tar med oss en egen dator eller mobiltelefon, säger Ingrid Löfqvist. Både för att sitta här och jobba med något och för att få svar på problem vi undrar över. Idag kommer jag hit för att jag inte får min skrivare hemma att fungera, så jag ska få hjälp med inställningarna.

– Ja, Vasile är nästan onödigt duktig, skojar Sven Sahlin. Vi lär oss av att vara här och ta del av varandras frågor. När Vasile är upptagen kan vi hjälpa andra som kommer hit med att till exempel ansluta sig till nätet.

– Besökare kommer hit med sina frågor och så löser vi det tillsammans. Jag har själv erfarenhet av datorer sedan 1983 och kan många datorprogram, säger handledare Vasile Popescu.

– Jag har under många år sysslat med min självbiografi och har fått mycket hjälp av Vasile, säger Sven Sahlin. Jag började med att skriva för hand och övergick sedan till skrivmaskin, men i fem år nu har jag använt en dator istället. Det underlättar ju verkligen arbetet. Så jag har suttit här och jobbat med boken tre gånger i veckan under flera år och nu är den faktiskt klar!

Mer info:
Seniornet och Äldre lär äldre

SeniorNet är en förening för dig som är senior och vill lära dig om IT. Du kan bli medlem i föreningen som anordnar IT-café på flera av våra mötesplatser och även erbjuder andra kurser. Tid och plats finns i programmet för respektive mötesplats. Ring kansliet på 0720–44 46 47 eller läs mer www.seniornetmalmo.se

Dataklubben ”Äldre lär äldre” är en förening som driver IT-caféer för äldre i Malmö. Föreningen vill vara lika mycket en läroplats som en mötesplats. Du kan bli medlem i föreningen som anordnar IT-café på flera av våra mötesplatser. Tid och plats finns i programmet för respektive mötesplats. Läs mer på www.aldrelaraldre.se.